Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Norsk kvotering ledde till mer välutbildade styrelser

Foto: TT

Norge lagstiftade om kvotering i bolagsstyrelser för över ett decennium sedan. Det har lett till högre utbildningsnivå och bredare kompetens i styrelserummen, enligt forskaren Karin Thorburn vid Norges handelshögskola.

Svenska Karin Thorburn är finansekonom och professor vid Norges Handelshögskola, NHH. Hon har bland annat undersökt vilken ekonomisk effekt kvotering av bolagsstyrelser har fått i Norge.

– Förändringen av styrelserna har inte gett några ekonomiska effekter hos företagen. Det man däremot kan se är att utbildningsnivån i styrelserna har stigit. Detta eftersom kvinnor generellt sett är högre utbildade än män, säger hon.

Läs också: Näringslivet ger kvotering tummen ned

Andra effekter är, enligt Karin Thorburn, att kvinnorna har bidragit med högre kvalifikationer och en bredare yrkesbakgrund.

– Innan jag flyttade till Norge var jag emot kvotering i bolagsstyrelser men nu har jag helt ändrat uppfattning. Efter de studier som har gjorts blir det tydligare att rekryteringen till styrelserna tidigare skedde genom nätverkande män emellan. Även om det kanske var omedvetet. Jag tycker att det är bra att Sverige nu tar tag i saken, säger Karin Thorburn.

Hur ser diskussionen kring jämställdhet i bolagsstyrelser ut i Norge?

– Det är inte en sak längre utan ses som naturligt.

Har det haft några andra effekter på samhället?

– Det har inte synts några större effekter än, bara en marginell ökning av kvinnliga vd:ar.

Har kvinnorna i ledningsgrupperna blivit färre?

– Nej det har man inte kunnat se, i Norge finns inte särskilt många styrelseproffs, 85 procent av alla styrelseledamöter sitter bara i en styrelse.

Vad är slutsatsen av din forskning?

– Att ekonomiska argument kring kvotering i bolagsstyrelser inte håller. Vill man däremot ha ett jämställt samhälle och en mer blandad styrelse är det en bra väg att gå. Jag tror att en styrelse med bredare bakgrund har lättare att förutse motgångar.

Sedan den 1 januari 2004 har Norge haft en lag som innebär att minst 40 procent av ledamöterna ska vara kvinnor i styrelser med minst nio medlemmar. Lagen gäller alla statliga och publika privata företag. Den 1 april 2008 hade alla berörda bolag uppfyllt sina kvoteringsplikter.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.