Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-15 15:50 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/norsk-maklare-far-fakturera-for-kostnader/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Norsk mäklare får fakturera för kostnader

Lägenheter i Oslo.
Lägenheter i Oslo. Foto: Pedersen, Terje

I Norge kan en mäklare ta betalt av en kund för vissa kostnader innan bostaden är såld.

Det är en modell som toppmäklaren Johan Linde skulle välkomna i Sverige.

– Jag hade välkomnat en framtida modell som sett ut på det sättet och där kunden ser vad den betalar för, säger han.

En fastighetsmäklare får betalt först när säljaren och köparen av en bostad skriver på kontraktet.

Det innebär att mäklaren tar en risk. Blir det ingen affär får mäklaren ingen ersättning, trots att rätt mycket arbete redan har gjorts, så som värdering, home styling (att pynta bostaden) och annonsering.

Även i Norge får mäklaren betalt för själva mäklandet först när parterna har skrivit kontrakt. Inte heller får mäklaren ta en startavgift i samband med att mäklaren får uppdraget. 

– De flesta mäklare får betalt i form av provision. Den genomsnittliga provisionen i Norge är cirka 1,5 procent av försäljningssumman, men det är stora variationer – från 1 till 4 procent – beroende på uppdragets karaktär, säger Carl Geving, administrativ direktör för Norges Eiendomsmeglerforbund

Däremot har en norsk mäklare rätt att fakturera kunden för nedlagda kostnader, som styling och annonsering. Mäklaren får med andra ord inkomster även om affären inte blir av.

Johan Linde vill gärna se något liknande i Sverige och därtill en startavgift, det vill säga att mäklarens kund får betala en summa redan när mäklaren anlitas.  Som skäl anger han att fastighetsmäklare har i dag mycket högre startkostnader för varje uppdrag, än vad han hade när han började för 30 år sedan.

– För 30 år sedan träffade man säljaren och hade på sin höjd en liten radannons i tidningen, säger han.

Nu förväntar sig kunderna att en rad tjänster, som värdering, ska vara "gratis" så till vida att de inte betalar för dem annat än genom provisionen.

Johan Lindes firma, Våningen & Villan är ett exempel på det. Den bjuder på både flyttstädning och styling. 

Men Lindes poäng är att om kunderna betalar för de kostnader mäklaren har så blir det ett starkare åtagande från kunden.

– Då får vi säljare som verkligen i 100 procent av fallen vill göra en affär, säger han.

En annan skillnad mellan Sverige och Norge är att det inte alls råder samma överetablering i Norge som i Sverige.

I Sverige finns över 7.000 mäklare och det görs 150.000–160.000 bostadsaffärer årligen.

I Norge görs det 125.000–130.000 bostadsaffärer per år, men landet har endast runt 4.000 mäklare. Det gör att konkurrensen om varje affär är mindre i Norge.

Även budgivningen skiljer sig åt. Buden är bindande för spekulanten, som dock kan sätta en tidsfrist för bindningen. Budgivaren kan under tidsfristen inte dra sig ur med andra ord.

Ingen affär kan heller avgöras innan klockan 12 första vardag efter sista visningen. Fastighetsmäklaren får nämligen inte framföra bud med en tidsfrist som löper ut innan den tidpunkten. Det stoppar något som har varit relativt vanligt i Sverige under perioden då bostadspriserna steg kraftigt – att en affär avgörs redan innan andra visningstillfället.

Läs även: I Finland bjuder man under priset 

Läs även: Dansk mäklare på säljarens sida

Läs även: Så stor vinst gör din mäklare

Jobb mot provision i Norge

Det finns mellan 3.500 och 4.000 fastighetsmäklare på heltid i Norge. Till det kommer ett antal advokater som gör enstaka affärer.

Med 130.000 affärer årligen i Norge, betyder det ungefär 34 uppdrag per mäklare, mot 22 i Sverige.

De flesta mäklare jobbar mot provision, men även fast månadslön, eller en kombination av provision och månadslön förekommer. Den genomsnittliga provisionen ligger på 1,5 procent av försäljningssumman.

Buden är bindande, men spekulanten anger hur länge de är bindande. Ingen säljare kan acceptera ett bud där tidsfristen löper ut innan klockan 12 första vardagen efter sista visningen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.