Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-03-02 21:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/norska-lo-om-pendlarnas-situation-omanskligt/

Ekonomi

Norska LO om pendlarnas situation: ”Omänskligt”

Norska facket riktar hård kritik mot att svenska pendlare inte tillåts komma in i Norge och inte kompenseras för inkomstbortfall.
Norska facket riktar hård kritik mot att svenska pendlare inte tillåts komma in i Norge och inte kompenseras för inkomstbortfall. Foto: Vidar Ruud/TT

Den norska regeringen får hård facklig kritik för reglerna som hindrar svenska arbetspendlare från att få ut sin lön.

– Omänskligt, säger norska LO:s Siw Hege Christiansen, som kräver att regeringen ger kompensation.

På torsdagen röstar det norska stortinget om ett förslag för att lösa situationen för de tusentals svenska dag- och veckopendlare som drabbats hårt ekonomiskt av de norska smittskyddsreglerna. Sedan den 29 januari är det bara de med samhällsviktiga arbeten som får vara på sina arbetsplatser.

DN har berättat om fabriksarbetaren Mattias Bornstedt, en av de många svenskar som eftersom han inte kan vara på jobbet heller inte får ut sin lön. Gränspendlarna har inte rätt till a-kassa, sjukpenning eller annan ekonomiskt kompensation.

Situationen har skapat stor facklig upprördhet på den norska sidan gränsen.

– Det är ju helt orimligt att man ändrar reglerna från en dag till en annan så att arbetstagare blir av med sin inkomst. Nu måste regeringen se till att kompensera dem, säger Siw Hege Christiansen, som är LO:s ledare i gränsstaden Halden.

Läs mer: Förut tänkte ingen på att gränsen fanns – nu bevakas den av svenska soldater

Hon påpekar att det inte bara är arbetstagarna som blir lidande. Industriföretaget Nexans i Halden, som tillverkar kablar, saknar plötsligt ett 40-tal av sina svenska medarbetare. Enligt Hege Christiansen har man fått kalla in pensionärer, som varit anställda tidigare, för att klara produktionen.

Den norska regeringen har hittills inte varit villig att lösa situationen.

Vegard Einan, statssekreterare i norska Arbets- och socialdepartementet säger till NRK att man inte vill ha särskilda regler för dem som kommer från Norges närmaste grannländer.

– Vi kan inte skapa regler som bara svenskar eller svenskar som kommer från gränskommunerna drar nytta av. Vi måste ha en ordning som även gäller dem från Polen, Litauen och alla EES-länder – och det handlar om tiotusentals arbetstagare, säger Einan.

Läs mer: Svenskar får inte jobba i Norge – nekas ersättning

Han anser att det är upp till de aktuella arbetsgivarna om de vill permittera svenska arbetstagare, så att de kan söka ersättning från Nav, den norska försäkringskassan.

Siw Hege Christiansen tycker att regeringen därigenom smiter från sitt ansvar.

– Det finns ju små företag med bara några få anställda som helt enkelt inte anser sig ha råd att permittera, säger hon.

Arbeiderpartiet är ett av tre partier som lagt fram förslaget om kompensation. Det ser inte ut att få majoritet i stortinget.

– Vi hoppas förstås att de andra partierna tänker om. Det som nu sker är omänskligt, säger Hege Christiansen.

Ulla Andersson, finanspolitisk talesperson för Vänsterpartiet, kräver enligt Dagens Eko att den svenska regeringen agerar för att hjälpa dem som kommit i kläm.

Foto: Eva Tedesjö

Utrikeshandelsminister Anna Hallberg säger i en skriftlig kommentar till DN att regeringen söker en dialog med den norska regeringen för att höra hur den arbetar med att lösa frågan.

– Det är en ohållbar situation som gränspendlarna försatts i. De har kvar sina anställningar men saknar inkomst. Det absolut snabbaste sättet att lösa denna situation är att få en fungerande lösning så att gränspendlarna kan ta sig till sitt arbete, säger Hallberg.

Hon tillägger att den här typen av problem är anledningen till att Sverige gång på gång lyft förslaget om bättre samarbete i gränsfrågor och påtalat vikten av att arbetspendling underlättas.

– Vi har ett ansvar att, i den utsträckning situationen tillåter, minimera konsekvenserna för boende i gränsregionerna. Därför undantar exempelvis svenska inreserestriktioner mot Norge all typ av arbetspendling, säger Hallberg.

Läs DN:s nyheter från Västsverige.

Ämnen i artikeln

Norge
Västsverige
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt