Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Norska ministern: Läget är akut

Det kraftiga oljeprisfallet har lett till betydlig osäkerhet i den norska ekonomin. Nu varnar landets finansminister Siv Jensen för att läget för delar av oljenäringen är akut.

I vissa delar av ekonomin är läget ännu allvarligare än i höstas då höstbudgeten lades fram, menar Jensen.

– Sedan dess har oljepriset utvecklat sig ännu svagare än vi förutsåg då, och det har också varit under 30 dollar per fat. Det gör situationen mer akut för petroleumrelaterade näringar, säger Siv Jensen till tidningen Dagens Näringsliv på onsdagen.

Oljeprisfallet har lett till att finansministern nu ser en svagare tillväxt, men den kraftiga försvagningen av den norska kronan utgör en dämpande faktor. Hon ser kronförsvagningen som en stor fördel för både leverantörer till oljeverksamheten, exportföretag och andra företag som möter konkurrens från utlandet.

– Svagare kronkurs ger ökad intjäning och ökade möjligheter i många verksamheter, säger hon.

Hon tillägger dock att till en början måste Norge vara berett på att fallet i oljepriset kommer att väga tyngst och utsikterna för den närmaste tiden ser därför något svagare ut än i höstas.

Siv Jensen säger vidare att Norge har fortsatt finanspolitiska muskler som kan användas vid behov, men att de allra flesta är eniga med regeringen om att det är viktigt med is i magen eftersom omställning tar tid.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.