Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-03-01 12:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/northvolt-storsatsar-pa-ny-polsk-fabrik/

Ekonomi

Northvolt storsatsar på ny polsk fabrik

Northvolts fabrik i Skellefteå blir underleverantör när en ny fabrik byggs i Polen.
Northvolts fabrik i Skellefteå blir underleverantör när en ny fabrik byggs i Polen. Foto: Erik Abel

Batteribolaget Northvolt investerar motsvarande 1,7 miljarder kronor i en ny fabrik för tillverkning av system för energilagring i Gdansk, Polen.

TT Text

Northvolts Skellefteåfabrik blir underleverantör.

Bygget av den polska fabriken har redan inletts och siktet är inställt på att inleda produktionen på fabriken 2022, med en initial produktion på 5 GWh, enligt ett pressmeddelande från Northvolt.

Det ska även byggas upp ett nytt center för forskning och utveckling i anknytning till fabriken.

Sammantaget beräknas 500 Northvolt-jobb skapas i Gdansk-regionen.

Den polska fabriken, som ska drivas av förnybara energikällor, kommer att förses med battericeller från Northvolt-fabriken i Skellefteå.

Northvolt har sedan bolaget startades 2016 ingått partner- och kundavtal med bland annat ABB, BMW, Scania, Siemens, Vattenfall, Vestas och Volkswagen.

Ämnen i artikeln

Polen
Northvolt
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt