Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-19 20:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/northvolt-tar-in-miljardkapital/

EKONOMI

Northvolt tar in miljardkapital

Batteritillverkaren Northvolt tar in nytt kapital, från bland annat AP-fonderna, totalt 2,75 miljarder dollar, motsvarande 22 miljarder kronor.

Vd Peter Carlsson öppnar för en börsnotering i framtiden.

TT Text

Totalt har Northvolt nu dragit in 6,5 miljarder dollar i kapital från ägare och långivare.

Kapitaltillskottet i den nu avslutade senaste finansieringsrundan kommer från de allmänna pensionsfonderna, AP-fonderna, liksom bland andra tyska biljätten Volkswagen och möjliggör en expansion av företagets batterifabrik i Skellefteå, skriver Northvolt.

Enligt uppgift till Dagens industri uppgår värderingen av bolaget därmed till 75 miljarder kronor.

Vd Peter Carlsson säger till Reuters att en börsnotering av bolaget kan bli aktuell, men det finns ingen tidtabell för det ännu.

Fabriken har tidigare i år bland annat fått en order på 14 miljarder dollar från Volkswagen och en expansion planeras nu efter en ökad efterfrågan, enligt Northvolt.

Läs mer: Riskkapitalist vill bygga en ny grön miljardindustri

Ämnen i artikeln

Northvolt
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt