Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-31 07:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/norwegian-ber-aktieagarna-godta-krisplan/

Ekonomi

Norwegian överens med långivarna om räddningsplan

Foto: Magnus Hallgren

Det akut krisdrabbade flygbolaget Norwegian dansar farligt nära randen till konkursens avgrundsdjup.

På söndagen kom dock beskedet att bolaget är närmare en lösning. Detta eftersom bolagets långivare sagt ja till en räddningsplan. 

TT Text

Beskedet att flygbolaget är överens med fyra grupper av obligationsinnehavare kom i ett börsmeddelande på söndagen.

– Tack vare konstruktiv dialog och förhandlingar med obligationsinnehavare och andra intressenter kan jag med glädje bekräfta att vi nått ett avtal med obligationsinnehavarna, säger Norwegians vd Jacob Schram i uttalandet.

– Vi är nu ett steg närmare att få ta del av de statliga lånegarantier som är avgörande för att komma igenom den här krisen.

Senare under natten mot måndag nåddes även en överenskommelse med de företag som hyr ut flygplan till koncernen. 

Beskedet om överenskommelsen med långivarna kommer efter flygbolaget sockrat sitt bud. 76 procent av långivarna stöttar nu räddningsplanen. 

– Mer än två tredjedelars majoritet har accepterat budet, det är väldigt goda nyheter, säger flyganalytikern Hans Jørgen Elnæs.

För att räddningsplanen ska säkras har vd:n Jacob Schram också bett företagets aktieägare att i en extra bolagsstämma på måndagen säga ja till ledningens räddningsplan, annars hotar konkurs.

– Allt avgörs i morgon. Röstar aktieägarna nej så går Norwegian i konkurs. Röstar de ja så flyger Norwegian vidare, säger Hans Jørgen Elnæs, som tror att aktieägarna säger ja:

– Det är stora bolag och investerare som har godtagit planerna nu, och det bör vara en god anledning för aktieägarna att följa det, säger han

Om räddningsplanen godtas har Jacob Schram som mål att få del av det statliga räddningspaketet på 2,7 miljarder norska kronor i mitten av maj. Med tillgång till krislånen anser Schram att det går att hålla företaget flytande under hela 2020.

Söndagens besked kommer efter att Norwegians ledning den senaste veckan förhandlat med långivarna och de 24 bolag som hyr ut flygplan till koncernen för att få tillräckligt stöd för planen.

Långivarna sitter på obligationer utgivna av Norwegian på motsvarande 1,2 miljarder dollar. Norwegian erbjöd först långivarna 41,7 procent av aktierna som ersättning för dessa lån.

Redan i torsdags skulle långivarna ha tagit ställning till förslaget. Men förhandlingarna drog ut på tiden och Norwegian kom med ett nytt, mer generöst bud.

Det som Jacob Schram kallade för ”det sista erbjudandet” gick ut på att hälften av skulderna samt 80 procent av ett så kallat konvertibelt obligationslån värt 150 miljoner dollar ska kvittas mot aktierna. Dessutom slängdes intäkterna från försäljningen av de mest lukrativa avgångarna på Gatwick i London in som pant.

På fredagen uppgav Norwegian att de fått ”robust” stöd från tre av fyra grupper långivare. Men förslaget fick enbart 62 procent stöd från sista gruppen av obligationsinnehavare, vilket inte var tillräckligt då två tredjedels majoritet krävs.

Därför fortsatte förhandlingarna även under helgen.

Hela flyg- och resebranschen påverkas hårt av de restriktioner som infördes för att bromsa spridningen av coronaviruset, men Norwegian var redan tidigare i en mycket svår ekonomisk situation.

Norwegians fyra bemanningsbolag i Sverige och Danmark, med totalt 4 700 piloter och kabinanställda, ansökte för drygt en vecka sedan om konkurs.

Den extra bolagsstämman i Norwegian hålls via videolänk klockan 8.30 på måndagen. Flygbolaget har sedan kallat till presskonferens klockan 12 vid huvudkontoret i Fornebu i Oslo. Där ska Jacob Schram, finansdirektören Geir Karlsen och styrelseordförande Niels Smedegaard delta.