Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Norwegian fick efterlängtat USA-tillstånd

Norwegian har nu fått ett mer permanent och omfattande flygtillstånd i USA, efter att i åratal ha kämpat mot amerikanska bolag och fack som talat om orättvis konkurrens.

”Att ha säkrat tillgången till USA är sista pusselbiten”, skriver flygbolaget i ett börsmeddelande i Oslo.

”Det låter oss etablera en sömlös verksamhet som mer effektivt utnyttjar långdistansflottan – däribland användandet av samma plan på alla långdistansrutter, såsom USA, Singapore, Argentina och andra framtida långdistansmarknader”.

Det nu bekräftade tillståndet gäller dotterbolaget Norwegian UK (NUK).

Sedan tidigare har bolaget ett tillstånd från USA gällande det irländska bolaget Norwegian Air International (NAI), och även flygtillstånd utfärdade av norska myndigheter som omfattar USA. Men de är inte lika omfattande, och bolaget har slagits hårt för NUK-godkännandet.

Detta innebär att Londonflygplatsen Gatwick blir ett ännu viktigare nav för Norwegian. Nyligen presenterades ett samarbete med Easyjet, som innebär att det bolaget flyger europeiska passagerare till Gatwick för byte där till Norwegians transatlantiska flygningar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.