Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-22 11:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/norwegian-hoppas-pa-statsstod/

Ekonomi

Norwegian hoppas på statsstöd – ny nedgång för aktien

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Norwegians aktie sjunker på börsen efter presentationen av en ny affärsplan utan långdistansflygningar.

I planen ingår också ännu en mångmiljardemission och förhoppningar om mer stöd från norska staten.

TT Text

Enligt Norwegians nya affärsplan råder det stor osäkerhet kring efterfrågan på långdistansflygningar i framtiden.

”Bolaget ska erbjuda billiga flygbiljetter på inrikesresor i Norge, resor i Norden samt mellan Norden och andra viktiga destinationer i Europa”, skriver flygbolaget i ett pressmeddelande.

Flygtrafiken 2021 beräknas innebära att ett 50-tal flygplan används i verksamheten och ambitionen är att öka antalet till omkring 70 stycken år 2022.

Målet är att med den nya affärsplanen minska skulden till omkring 20 miljarder norska kronor och samtidigt ta in 4–5 miljarder i nytt kapital med nyemissioner till befintliga och nya ägare och andra former av eget kapital.

”Bolaget har tagit emot konkret intresse för deltagande i nyemissionen. Norwegian har nyligen även återupptagit dialogen med den norska regeringen om möjligt statligt deltagande baserat på den nya affärsplanen”, skriver Norwegian.

På Oslobörsen sjunker Norwegians aktie med drygt 4 procent efter presentationen av affärsplanen. Det innebär att kursfallet sedan årsskiftet nu är på 15 procent.

Nedgången i år följer på fjolårets kollaps, där Norwegians aktie tappade 98 procent av sitt värde.

Beslutet att avveckla långdistansflygningarna motiveras av pandemin och dess reserestriktioner, som inneburit att samtliga Dreamliner-flygplan i Norwegians flotta varit parkerad sedan mars 2020.

”Det finns en stor osäkerhet kring efterfrågan på långdistanslinjer framöver. Med sådana förutsättningar är Norwegians långdistansverksamhet inte hållbar och bolaget har därför beslutat att avveckla den”, skriver Norwegian.

Detta beslut har lett till att styrelserna för Norwegians dotterbolag, som sysselsätter medarbetare inom långdistans i Italien, Frankrike, Storbritannien och USA, har kontaktat ”insolvensutövare”, enligt flygbolaget.

”Det här beslutet kommer dessvärre påverka många av våra medarbetare och är därför ett tungt beslut att fatta. Jag vill rikta ett stort tack till alla berörda kollegor för deras mångåriga insats på Norwegian”, skriver Norwegians vd Jacob Schram.

Kunder med bokningar som berörs av ändringarna kommer att bli kontaktade och framtida resor som ställs in kommer att återbetalas, enligt Norwegian.

Läs mer: Norwegians ägare röstar för fler krisåtgärder

Ämnen i artikeln

Norwegian
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt