Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-13 06:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/norwegian-vager-handbagage-tjanar-miljoner/

Ekonomi

Norwegian väger handbagage – ”tjänar miljoner”

Foto: Fredrik Sandberg / TT

Norwegian Air har börjat väga alla passagerares handbagage innan påstigning för att tillse att väskor inte är för stora eller tunga, något som mött kritik bland resenärerna. Men bolaget tjänar ”tiotals miljoner” på den nya policyn, sade tillförordnade vd:n Geir Karlsen till TDN Direkt på torsdagen.

Direkt Text

I somras införde Norwegian den kritiserade vägningen av bagage, något som flera konkurrenter gjort sedan länge. Väskan får väga max 10 kilo. Om bagaget överstiger vikten får den i stället upplåtas plats i lastutrymmet till en kostnad av 750 kronor.

Norwegians hårt pressade aktie steg med runt 14 procent efter en delårsrapport för tredje kvartalet med vinstsiffror klart över förväntan på torsdagsmorgonen.

Den norska flygaktören kommunicerade också ett samriskprojekt med ett dotterbolag till China Construction Bank i Kina gällande flygplansleasing tidigare under morgonen, något som gavs vissa klargöranden i samband med rapportkonferensen.

Samriskbolaget ska finansiera, äga och leasa flygplan som är del av Norwegians flygplansorderbok och initialt köpa 27 Airbus A320 Neo från Norwegians dotterbolag Arctic, något som kan leda till att Norwegians finansiella position stabiliseras.

”Det finns ingen större sannolikhet att vi kommer att ta några flyg själva i ett initialt skede, men vi kan inte utesluta att det kommer ske senare. Det är i alla fall inte syftet bakom samarbetet. Syftet är att leasa ut till den internationella marknaden, där många troligtvis kommer att hamna i just Kina, en marknad vi tidigare inte har haft tillgång till”, sade Geir Karlsen.

Läs mer: Guldkantat avtal ger skattebefriat flygbränsle