Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-22 03:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/norwegians-vd-lamnar-bolaget-med-omedelbar-verkan/

Ekonomi

Norwegians vd lämnar vd-posten med omedelbar verkan

Bjørn Kjos. Foto: Naina Helén Jåma/TT

Efter 17 år lämnar Bjørn Kjos vd-posten för Norwegian med omedelbar verkan. I stället tar finanschefen tillfälligt över – tills man hittar en ny permanent ledare.

Men Kjos kommer att stanna kvar som rådgivare och fokusera på några ”utvalda projekt”. 

TT Text

Finanschefen Geir Karlsen blir tillförordnad vd från och med torsdagen fram till dess att en ny vd utses. Dessutom kommer ordförande Niels Smedegaard anta en mer aktiv roll i ledningsarbetet, uppger Norwegian enligt ett pressmeddelande enligt nyhetsbyrån Direkt.

Bjørn Kjos, som är en av grundarna av Norwegian Air Shuttle, har varit vd för bolaget i 17 år.

– Jag är mycket glad för att Bjørn fortsatt kommer att ha en central roll i Norwegian som rådgivare för styrelsen och mig själv. Också framöver kommer vi att få glädje av Bjørns omfattande nätverk och djupgående kunskaper och erfarenhet av internationell luftfart när bolaget har ändrat strategi och gått in i en ny fas från tillväxt till lönsamhet, säger Niels Smedegaard enligt Verdens Gang.

Bolaget arbetar nu med att rekrytera en ny permanent koncernchef. Bjørn Kjos uppger att han har stort förtroende för att man kommer att lyckas hitta en kvalificerad ledare för bolaget. 

– Den nästa koncernchefen har ett otroligt spännande jobb att vänta och jag är glad för att jag nu kan ge stafettpinnen vidare, medan jag själv kan koncentrera mig på några utvalda projekt som kommer att vara av stor betydelse för Norwegian framöver, säger han enligt Verdens Gang.

Under Kjos ledning har Norwegian växt från 130 anställda och fyra flygplan till över 11.000 anställda och 162 plan i flottan. Han uppger att avhoppet beror på åldern. 

– Som jag har sagt många år är det inte naturligt att sitta som koncernchef när man gått in i 70-årsåldern, säger han enligt Dagbladet

Norska flygbolaget Norwegian har drabbats hårt av flygförbudet mot plan av modellen Boeing 737 Max 8. Effekten av flygförbudet uppskattas tynga resultatet med cirka 400 miljoner norska kronor.

I rapporten för det andra kvartalet som presenteras i dag sjunker nettoresultatet till 82,8 miljoner norska kronor, jämfört med 300,3 miljoner under samma period i fjol.

Analytiker hade i snitt väntat sig ett resultat på 76,2 miljoner norska kronor, enligt en Reutersenkät.

Resultatet före skatt uppgick till 111 miljoner norska kronor jämfört med 370 millioner kronor i samma kvartal i fjol.

Intäkterna uppgick till 12,2 miljarder norska kronor.

Läs mer: 

Något färre flög med Norwegian 

Norwegians aktie lyfter efter nytt budrykte