Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-21 11:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/notan-for-banken-efter-wework-fiaskot-45-miljarder-kronor/

Ekonomi

Notan för investeraren efter Wework-fiaskot: 45 miljarder kronor

Japanska Softbanks vd Masayoshi Son. Foto: Kazuhiro Nogi/AFP

Softbank, som gjorde stora investeringar i skandalomsusade kontorshotellbolaget Wework, räknar nu med att förlora motsvarande drygt 45 miljarder kronor efter floppen.

När Wework var på sin topp värderades bolaget till svindlande 47 miljarder dollar, motsvarande nästan en 500 miljarder kronor. Det gjorde företaget, som huvudsakligen driver kontorshotell, till USA:s högst värderade företag utanför börsen. 

Läs mer: Wework – från riskkapitalets favorit till katastrof på några månader 

Det var bara några månader sedan och Weworks ledning planerade som bäst för en börsnotering som skulle göra investerare och inte minst grundaren Adam Neumann stenrik. 

Sedan kom hösten 2019 och allt kollapsade. Skenande förluster och tveksamheter kring hur bolaget styrdes – inte minst kring Adam Neumanns beteende – gav många kalla fötter. Börsnoteringen fick ställas in och bolagets värde rasade, från de 47 miljarderna till i sammanhanget blygsamma 7,8 miljarder dollar.

Japanska Softbank, som har gjort mångmiljardinvesteringar i Wework, tar därmed en rejäl ekonomisk smäll. På onsdagen meddelade företaget att den räknar med att historien kostar den 4,7 miljarder dollar på grund av att värdet på Wework störtdök. Det motsvarar strax över 45 miljarder svenska kronor i dagens växelkurs.

Vd:n Masayoshi Son beskriver händelserna som en ”stor storm” enligt Wall Street Journal och säger att han aldrig har redovisat en så stor förlust tidigare. 

Softbanks resultat tyngs ytterligare av andra investeringar som har gått dåligt, inte minst taxibolaget Uber som fortsätter att göra stora förluster och går knackigt på börsen. 

Kostnaden för Weworks problem inbegriper inte Softbanks räddningsplan för Wework, som innebär att det lägger fram 9,5 miljarder dollar för att avstyra en akut kris.