Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

NSA spionerade på presidenter

Other: AP

Den amerikanska underrättelsetjänsten NSA spionerade på Mexikos och Brasiliens presidenters e-post. Det brasilianska mediehuset Globos avslöjande kan orsaka spänningar i USA:s relationer med de två största länderna i Latinamerika.

Tv-programmet Fantastico visade vad som uppgavs vara NSA-dokument från juni 2012, med meddelanden från Mexikos president Enrique Peña Nieto, som vid tillfället var presidentkandidat.

Annan dokumentation visade kommunikation mellan Brasiliens president Dilma Rousseff och hennes topprådgivare. Informationen kommer från material som läckts av visselblåsaren Edward Snowden.

I programmet medverkade Guardian-journalisten Glenn Greenwald, boende i Buenos Aires och en av de personer som Snowden först läckte till. Han förklarade att i Rousseffs fall finns inga mejl som var adresserade enbart till henne, men sådana finns i Peña Nietos fall.

– Om uppgifterna i rapporteringen bekräftas är de att anse som allvarliga och som ett tydligt brott mot Brasiliens suveränitet. Det här är fullständigt bortom den förtroendestandard man ska förvänta sig av ett strategiskt partnerskap som USA och Brasilien har, säger den brasilianske justitieministern Eduardo Cardozo till O Globo.

Greenwald, som också skrivit artiklar om NSA-materialet åt O Globo, hävdar att Brasilien är det latinamerikanska land som varit störst måltavla för USA:s hemliga övervakningsprogram. Verksamheten ska ha kunnat ske genom genom att bugga kommunikationen mellan ett telekombolag i Brasilien och ett i USA, men Greenwald vet inte om det har skett med bolagens välsignelse.

Dilma Rousseff har bjudits till en statsbankett, en så kallad state dinner,  i Vita Huset under sitt USA-besök i oktober. Det är årets enda planerade bankett för en utländsk regeringschef, vilket säger något om Obama-administrationens ambitioner att förbättra relationerna med Brasilien.

Förra veckan meddelade den brasilianska presidenten att NSA-avslöjandet inte hade påverkat hennes planer på att närvara vid banketten. Inte heller det faktum att Greenwalds pojkvän, brasilianaren David Miranda, hölls för förhör på Heathrows flygplats under uppmärksammade former. Rousseff har ännu inte uttalat sig i frågan efter Globos avslöjande.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.