Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

”Nu är bilen min, sade köparen och drog iväg”

– Lämna inte ifrån dig körkortet. Låt aldrig köparen göra ägarbyte, varnar Lars Nordin.
– Lämna inte ifrån dig körkortet. Låt aldrig köparen göra ägarbyte, varnar Lars Nordin. Other: Lasse Swärd

Lars Nordin åkte på en rejäl blåsning när han skulle sälja sin begagnade bil. Köparen lyckades göra ett blixtsnabbt ägarbyte med hjälp av en app.

– Nu är bilen min, sade köparen och drog iväg. Utan att betala.

Vad som såg ut att bli en snabb och enkel affär utvecklade sig till en mardröm för Lars Nordin, som till vardags är lärare på IT-gymnasiet i Sundbyberg.

Han hade tre bilar. Det var dags att sälja den ena, en 16 år gammal Volvo V70 som rullat 30 000 mil.

– Jag lade ut en annons och fick snabbt svar från spekulant som kallade sig Sven, berättar Lars Nordin.

De gjorde upp om att träffas i Spånga. När han kom dit mötte han två personer, Sven och en yngre man som Sven presenterade som sin son.

– Sven skulle genomföra affären, men bilen skulle skrivas på sonen. Det lät lite märkligt, säger Lars.

Efter en kort provkörning och försök till prutning hade Sven och sonen bestämt sig för att köpa bilen. Sonen bad att få se registreringsbevis och Lars körkort.

– Han ville se att jag var ägare till bilen, säger Lars.

Samtidigt hade sonen förberett sig genom att fylla i uppgifter om bilen i appen Mina Fordon, där man bland annat kan göra ägarbyte.

Innan Lars hann inse vad som var på gång hade sonen hunnit skriva in den unika sifferserien på Lars körkort och sedan trycka på okej. Ägarbytet var därmed genomfört.

Några pengar visade sig varken sonen eller Sven ha.

– Bilen är min, kolla gärna med polisen, sade sonen.

Det var precis vad Lars gjorde.

– Jag bad polisen att ta bilen i beslag, men fick besked om att det inte gick. Bilen var inte längre min. Transportstyrelsen gav samma besked.

Det är orimligt att det är så lätt att göra ett ägarbyte.

Lars Nordin vill nu varna andra.

– Jag hade ingen aning om att sifferserien på körkortet är unik för mig och kan användas som digital namnteckning.

– Det är orimligt att det är så enkelt att göra ett byte. Har man väl tryckt på knappen är det oåterkalleligt, säger han.

Mikael Andersson, informatör på Transportstyrelsen, bekräftar.

– Det är flera steg som måste tas för att genomföra ett ägarbyte. Man ska mata in bilens uppgifter och båda parters unika körkortsnummer. Numren fungerar som digital signatur, säger han.

Så här i efterhand inser Lars Nordin att han borde ha varit mer uppmärksam när han lämnade ifrån sig körkortet.

– Jag skulle heller inte ha låtit köparen skriva in något i appen. Det är säljaren som ska sköta bytet, inte köparen, säger han.

Några pengar lär han inte få tillbaka. Köparen har en post restante adress.

– En knapptryckning och sedan körde han i väg med min bil med rätten på sida. Ingen myndighet säger sig kunna göra något. Det kan inte vara så, säger Lars Nordin.

Någon dag senare kommer nästa chock: Bilen bjöds ut till försäljning på Blocket för 15 800 kronor. Bilen hade parkerats framför en lyxig villa och sades nu gått bara 20 000 mil. En dag senare var den såld.

Jonas Bjelfvenstam, generaldirektör på Transportstyrelsen säger i en skriftlig kommentar till DN:
– Att bli utsatt för bedrägeri är en mycket otrevlig upplevelse. Tyvärr förekommer sådant i dagens samhälle och därför tvingas vi människor att vara på vår vakt när vi har med okända att göra. Risken att bli utsatt för bilbedrägerier beror inte på ”Mina Fordon”. Den beror på bedragaren.

Bjelfvenstam menar att "Mina Fordon" är ett säkrare sätt att anmäla ägarbyten än när anmälan sker skriftligen via fordonets registreringsbevis.
– De stora fördelarna är att både säljare och köpare i processen måste identifiera sig med koder från sina körkort och att registreringsbeviset måste skannas. Om någon av uppgifterna inte är korrekt går inte ägarbytet igenom och det får man då reda på omgående.
– Vad som däremot är omöjligt för oss att förhindra är att säljare lämnar ifrån sig körkort och registreringsbevis som är två värdehandlingar. Vi informerar om vikten att man är försiktig för att undvika problem. Går du exempelvis in på Transportstyrelsens webbplats och läser om ägarbyten så står det: ”TÄNK PÅ ATT aldrig låta någon fotografera ditt körkort. Knappa själv in dina körkortsuppgifter när du gör ett ägarbyte i appen.”

Läs mer: Lasse Wierup: Entusiasm har gått före sund misstro

 

Fakta.Appen Mina Fordon

Appen heter Mina Fordon och är framtagen av Transportstyrelsen.

Med den kan manbland annat anmäla ägarbyte, göra av- och påställningar och kolla trängselskattesaldot.

Det har funnits förslag om begränsningar och möjlighet att i vissa lägen stoppa ett ägarbyte.

– Transportstyrelsen föreslog 2009 möjligheten att vägra registrering som en av flera tänkbara åtgärder för att motverka användandet av bilmålvakter. Den dåvarande regeringen valde dock att genomföra andra åtgärder mot bilmålvakterna, säger Mikael Andersson, informatör på Transportstyrelsen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.