Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Nu är busstrejken i gång

Kommunalanslutne Michael Chadi Maajoun sätter vid midnatt upp anslaget som meddelar att strejkläge råder vid Råstadepån i Sundbyberg.
Kommunalanslutne Michael Chadi Maajoun sätter vid midnatt upp anslaget som meddelar att strejkläge råder vid Råstadepån i Sundbyberg. Foto: Johan Nilsson / Scanpix

Klockan har passerat midnatt, natten till onsdag, och strejken i den svenska kollektivtrafiken är ett faktum. Sent på tisdagskvällen gjorde både Bussarbetsgivarna och Kommunal klart att det inte förekom några sista minuten-förhandlingar.

– Nej, vi har inga kontakter med motparten. Läget är detsamma som tidigare under dagen, sade Cecilia Eklund vid kommunikationsenheten hos Kommunal till DN vid 23.30-tiden.

Någon dryg timme tidigare sade Bussarbetsgivarnas vd Peter Jeppson så här till DN:

– Vi har inga kontakter alls med Kommunal. Läget är allvarligt, det är Kommunal som har bollen, där ligger ansvaret eftersom de avvisat medlarnas bud, ett bud vi accepterade i måndags. Medlarna har dragit sig tillbaka och vi har inte för avsikt att kontakta dem, säger Peter Jeppsson, vd för Bussarbetsgivarna.

Jeppson såg inte framför sig några initiativ från hans organisations sida under onsdagen, första konfliktdagen.

Cecilia Eklund beskrev däremot en onsdag fylld av aktiviteter, när strejken är i full gång, med arbetsnedläggelse i Stockholmsregionen, Södertälje och Umeå.

– Efter midnatt sätter det igång. Vi kommer att synas och höras i tv-kanalernas morgonsoffor. Vi har organiserat flygbladsutdelning på stan. Med mera.

Fackliga företrädare kommer under tisdagseftermiddagen att ”inta” en busskur som ställts upp på Norrmalmstorg i cenrala Stockholm:

– Vi har bjudit in trafiklandstingsrådet Christer G Wennerholm och arbetsmarknadsminister Hillevi Engström för kaffe och diskussioner om arbetsmiljöfrågor och annat som vi tagit upp i avtalsrörelsen. De har inte svarat – men vi hoppas ändå att de dyker upp.

Följderna för tredje man blir omfattande, i första hand för kollektivtrafikresenärer i Stockholms län och i Umeå när 1.400 bussförare uteblir från sin arbetsplatser. Framåt torsdag växer strejken, om varslen utlöses.

Busstrejken slår mycket hårt mot resenärerna i Stockholmsområdet. Enligt Storstockholms lokaltrafik (SL) kommer det att börja märkas redan vid 06-tiden på morgonen.

– Sedan har vi ju rusningstrafiken mellan halv åtta och nio. Grovt uppskattat räknar vi med att strejken i Stockholmsområdet inklusive Södertälje berör cirka 100.000 resenärer, säger Thomas Silvander vid SL:s pressjour, till TT.

SL kan inte sätta in några extra resurser utan råder drabbade att själva försöka lösa transporterna, till exempel genom att gå, cykla eller samåka. Under onsdagen väntas det även bli mycket trångt i tunnelbanan.

– Ja, det räknar vi med, säger Thomas Silvander.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.