Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Nu är gratisfonderna här

Sparande. Grattis fondsparare. ­Gratisfonder är på väg att bli den nya trenden. De två ­stor­bankerna SEB och Handelsbanken verkar ha tagit intryck av kritiken mot höga avgifter och startar var sin fond utan kostnader för spararen.

Kritiken mot bankerna har varit hård från regeringsföreträdare som Anders Borg. Handelsbankens vd Pär Boman säger till DN Ekonomi att det påverkar förtroendet för branschen, men att debatten är viktig. Fondavgifterna är en punkt där banken ändrar sig och ska lansera en gratisfond inom PPM-sparandet.

– Avgifterna på aktivt förvaltade fonder ska vara relevanta i förhållande till det utrymme som förvaltaren har. En fond som ligger nära ett index ska alltså ha en lägre avgift och jag tror att vi får se större spridning på avgifterna framöver. Ett steg på vägen är att vi lanserar en fond inom PPM-sparandet som är helt avgiftsfri. Den blir väldigt mekaniskt förvaltad och då är kostnaderna lägre, säger Pär Boman.

På banken arbetar man fortfarande med detaljerna men räknar med att allt ska vara klart efter sommaren. Fonden kommer bara att vara tillgänglig inom premiepensionssystemet. Det innebär också att sparare som inte är kunder hos Handelsbanken kommer att kunna välja det alternativet. Fonden ska ha en bredare inriktning för att vara tillgänglig för många.

Konkurrenten SEB ligger ännu längre fram i sina planer. Enligt vad DN Ekonomi erfar kommer banken att i samband med presentationen av kvartalsrapporten i dag berätta om den nya gratisfonden. Det är en indexförvaltad Europafond som blir tillgänglig för bankens kunder och starten ska ske i sommar.

SEB har tidigare lanserat en ny strategi för sin rådgivning om sparande och enligt DN:s källor är den nya fonden ett led i det arbetet. SEB ville på måndagen inte kommentera uppgifterna.

De två andra storbankerna Swedbank och Nordea har för närvarande inga tankar på att följa i konkurrenternas fotspår.

– Just nu finns inga planer på någon sådan fond. Men självklart håller vi marknaden under uppsikt, säger Erik Durhan, presstalesman på Nordea.

Avanza Bank var först ut med att erbjuda en fond utan avgift som ett led i marknadsföringen. Avanza Zero startade för sex år sedan och är en indexförvaltad Sverigefond. För de senaste fem åren visar fonden visserligen ett minus på 1,5 procent men den ligger på åttonde plats i sin kategori när det gäller avkastningen och före ett stort antal aktivt förvaltade och dyrare alternativ. Genomsnittsavkastningen i kategorin är ett minus på 6,5 procent för fem år, enligt analysföretaget Morningstar.

Även hedgefondbolaget Brummer & Partners erbjuder gratisfonder. Det handlar om indexfonder för kunder inom bolagets livförsäkringslösning.

DN Ekonomi har tidigare rapporterat om att fondavgifterna steg förra året.

Fakta: Så mycket kostar olika fondtyper

Så mycket kostar olika fondtyper

Avgifter i procent i genomsnitt för fonnder tillgängliga för svenska sparare

Ryssland 2,26

Kina 1,65

Tillväxtmarknader 1,70

Globalfonder 1,44

USA 1,34

Global-Sverige 1,13

Sverige 1,06

Svenska räntefonder 0,38

0,37 procent är den genomsnittliga förvaltningsavgiften i premiepensionssystemet.

Källa: Morningstar, Pensionsmyndigheten

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.