Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-26 06:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/nu-far-stockholm-nytt-utseende/

Ekonomi

Nu får Stockholm nytt utseende

Det kan bli lättare att få tillstånd att öppna temporära verksamheter som exempelvis uteserveringar framöver. Rörstrandsgatan i Stockholm (bilden) är under sommaren avstängd för biltrafik och fylld av uteserveringar.
Det kan bli lättare att få tillstånd att öppna temporära verksamheter som exempelvis uteserveringar framöver. Rörstrandsgatan i Stockholm (bilden) är under sommaren avstängd för biltrafik och fylld av uteserveringar. Foto: Janerik Henriksson/TT

Krisen i ekonomin kan ge Stockholm nytt utseende. Snart får staden nya inslag i form av fler food trucks, uteserveringar och musikevenemang när samarbetet mellan staden och fastighetsägare utökas. 

– Det här är en stadskris som slår mot storstadens attribut, säger Oskar Öholm, vd för Fastighetsägarna Stockholm.

När Stockholms Handelskammare i veckan berättade om det ekonomiska läget för Stockholms företag och hushåll under årets första kvartal framgick att fallet är på en historisk lägstanivå. De senaste tio åren har Stockholm stått för 40 procent av landets tillväxt och hälften av jobben i landet. Under coronakrisen har över hälften av alla varsel har skett i Stockholm. 

– Vi har haft kriser förut där Stockholm varit litegrann vid sidan av. Den här gången är Stockholm i epicentrum både för smittspridning och för de ekonomiska konsekvenserna, säger Oskar Öholm. 

Möjlighet för butiker att ändra öppettider och betala hyran kvartalsvis är några tidiga åtgärder för att företagen ska kunna leva vidare, säger Oskar Öholm. Men krisen öppnar också upp möjligheten att utveckla staden. 

– För att förhindra smittspridning har vi slagit ner på sådant som utgör stadslivet. Folkrörelse, restauranger, kaféer, teatrar och sådant som vanligtvis förknippas med en storstad har stängt ner och gjort att Stockholm känns som en småstad, säger Oskar Öholm. 

Oskar Öholm, vd Fastighetsägarna Stockholm.
Oskar Öholm, vd Fastighetsägarna Stockholm. Foto: Olof Holdar

Ett tätare samarbete mellan Stockholms stad och Fastighetsägarna har inletts för att hitta vägar framåt. 

– Vi behöver lära känna varandra bättre för att se hur vi jobbar med bostäder och hyresgäster, säger Dennis Wedin (M), bostads- och fastighetsborgarråd i Stockholms stad.

– Det kommer krävas nya typer av samarbeten och ny typ av kreativitet, fortsätter han. 

Flexibla avtal, att underlätta för temporära verksamheter, göra det lättare att använda lokaler för specifika tillfällen och göra det enklare att få temporärt bygglov är några av punkterna som ska upp på diskussionsbordet. En konkret åtgärd som redan genomförts är att food trucks och torghandlare har fått uppskov på avgiften. Oskar Öholm vill se fler lättade restriktioner som främjar kulturlivet. 

– Vi måste se över hur vi kan använda våra torg och gator för musik, aktiviteter och serveringar som gör att vi kan sprida ut folk men ändå utnyttja stadsytorna, säger han. 

Dennis Wedin, fastighetsborgarråd i Stockholms stad.
Dennis Wedin, fastighetsborgarråd i Stockholms stad. Foto: Beatrice Lundborg

Medan det i skrivande stund ännu är oklart vilka reserestriktioner som gäller under sommarsemestrarna väntar sig Oskar Öholm att det oavsett förändringar blir fler stockholmare som är kvar i stan. 

– Många längtar tillbaka till restaurangerna. Vissa saker går inte att göra online, som att äta en bit mat till exempel, säger Oskar Öholm. 

De flesta av Fastighetsägarnas medlemmar är bostadsrättsföreningar med en lokal i bottenvåningen. Staden uppmuntrar hyresgäster att kontakta sina fastighetsägare för att kommunicera vilka särskilda behov som kan finnas.

– Det är svårt att veta vad i avtalen som kan vara hämmande, säger Dennis Wedin. 

Läs mer: Bostadspriserna rasade i april i coronakrisens spår