Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Nu finns formulär för att få Google att ”glömma” dig

Foto: Hasse Holmberg/TT

Google har skapat ett webbformulär där europeiska medborgare kan ansöka om att få sina personliga uppgifter borttagna från sökmotorn. En spansk rättstvist ligger bakom förändringen.

Formuläret är Googles första steg för att rätta sig efter EU-domstolens krav om att personer ska ha rätt att ”bli glömda” på nätet. Med hjälp av det kan europeiska användare begära borttagning av länkar med personliga uppgifter som kan vara inaktuella eller skadliga, rapporterar Reuters.

Hur man sedan ska ta hand om den flod av ansökningar som väntas komma in är dock oklart, så även hur lång tid det kan ta att få sina uppgifter bortplockade. Google används för mer än 90 procent av alla nätsökningar i Europa.

”Domstolens beslut innebär att Google måste göra en svår avvägning mellan individens rätt att bli glömd och allmänhetens rätt att veta. Vi har därför bildat en rådgivande expertpanel för att titta grundligt på denna fråga”, skriver Google Sweden i ett uttalande.

EU-domstolens beslut kom efter en spansk rättsprocess där en man begärt att Google skulle ta bort föråldrade, integritetskränkande uppgifter om honom i sökresultaten. EU-domstolen konstaterade att människor kan ha rätt att få sina uppgifter ”glömda” om dessa anses bryta mot ett unionsdirektiv som bland annat ska skydda rätten till privatliv.

Så ber du Google glömma dig

Från och med den 30 maj kan Googles europeiska användare via ett formulär (klicka här för svenskspråkig version) ansöka om borttagning av sökbara personliga uppgifter, i enlighet med europeisk dataskyddslagstiftning. Den ansökande måste bifoga en kopia av giltig fotolegitimation i någon form.

EU-domstolens beslut innebär att vissa användare har rätt att begära att sökmotorer tar bort resultat för sökfrågor som innehåller deras namn om resultaten är ”ej adekvata, irrelevanta eller inte längre relevanta, eller överflödiga i förhållande till syftet med att bearbeta dem”.

Google kommer att bedöma varje enskild begäran och väga individens rättigheter till integritet mot allmänhetens rätt att få reda på och sprida information. Allmänintresse kan enligt företaget vara ekonomiska bedrägerier, tjänstefel, fällande domar eller statstjänstemäns offentliga uppträdande.

Källa: Google, TT

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.