Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Nu går det att handla med bitcoin i Göteborg

Fysiska varianter, eller polletter, av den virtuella valutan bitcoin.
Fysiska varianter, eller polletter, av den virtuella valutan bitcoin. Foto: TT

Den virtuella valutan bitcoin sprids i samhället. Nu tar två köpställen i Göteborg emot bitcoin för köp av mat och fika.

– Jag gillar nytänk och idén med ett kontantlöst samhälle, men då måste man hitta andra lösningar än bara bankernas, säger kaféägare Anders Östlund, till Göteborgsposten om varför han låter kunderna handla med virtuell valuta på hans kafé.

Med hjälp av mobilens kamera som hålls mot QR–koden på kaféets surfplatta kan kunden betala köpet.

Bitcoin är virtuella pengar som finns på internet. Man kan inte ta på dem men det går bra att köpa och sälja saker bland dem som accepterar valutan som betalningsmedel.

Som DN tidigare berättat kan den som vill delta laddar ned mjukvaran och får då en egen bitcoinadress och kan börja överföra valuta till andra som är med i Bitcoinnätverket.

Göteborg är långt ifrån först med att ta betalt i bitcoin. Snabbmatskedjan Subway tar på flera restauranger i världen betalt i bitcoin och i Nederländerna går det bra att beställa hämtmat och betala med valutan. Detsamma gäller ett universitet på Cypern där terminsavgiften kan betalas med bitcoin, rapporterar Affärsvärlden.

Ett problem för handeln är de kraftiga svängningarna i växelkurs. Den paj som på Göteborgskaféet kostar 0,008113 bitcoin motsvarar ena dagen 55 kronor och nästa dag 60 kronor. Osäkerheten med valutasvängningarna kan innebära en hög risk för företag som använder sig av den.

– Jag kan också förlora på det. Men nån gång måste man tro på något. Internet var ju också bara en fluga en gång i tiden, säger Andreas Östlund, till GP.

Det som handlare ser som fördelen är att de slipper betala transaktionsavgifterna till banken som annars måste betalas vid kortköp.

Följ @DNEkonomi på Twitter!

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.