Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Nu kan du äta bananer med skalet på

Foto: Izabelle Nordfjell / TT

Japan är känt för sin kärlek för udda mat, fyrkantiga vattenmeloner och gigantiska blodapelsiner. Nu finns det även bananer med ätbart skal.

"Mongee", som bananen kallas för i Japan, finns endast att köpa på ett varuhus i Okayama och kostar ungefär 48 kronor styck. Bananen beskrivs som sötare och mjukare än en vanlig banan. 

Vanligtvis importeras bananer från länder där klimatet är varmare. Företaget D&T Farm, som ligger bakom frukten, hoppas med hjälp av en odlingsmetod där man använder sig av en frysningsteknologi kunna odla bananer i Japan. Processen går ut på att frysa celler i bananen som gör att skalet blir ätbart och även näringsrikt. Enligt D&T Farms CEO Tetsuya Tanaka har denna process även gjort det möjligt att odla andra frukter som papaya och ananas. 

Idén till denna "superfrukt" kom från Tanakas rika farbror som älskade bananer så mycket att han ville hitta ett sätt att odla frukten i Japan, berättar Tetsuya Tanaka till CNN

– Japan importerar miljontals ton bananer varje år men tjänar mindre än en procent av konsumtionen. Om bananer produceras lokalt kan det ge ny energi till japanskt jordbruk, säger Tetsuya Tanaka.  

Enligt honom tog projektet 40 år och kostade motsvarande 70 miljoner kronor av farbrorns sparpengar. Tetsuya Tanaka påstår att företagets frysteknologi i framtiden kan möjliggöra odling på platser där det är för kallt att odla mat.

Idag levererar företaget ungefär 14 kilo av superbananen till varuhuset varje vecka. I framtiden hoppas man kunna expandera och sälja frukten i större städer som Tokyo och Osaka.  

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.