Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Nu kan du se om du får tillbaka på skatten

03:36. Det är deklarationstider. DNs ekonomiexpert Maria Crofts reder ut vad som gäller.

Skaffar du en digital brevlåda senast den 26 mars kan du få dina skattepengar till påsk. Skatteverket har utsträckt tiden så att fler ska få chansen. Men det gäller att deklarera snabbt.

I dag går det att logga in i sin deklaration på Skatteverkets hemsida eller med hjälp av appen. När man får upp deklarationen kan man se om det blir restskatt eller pengar tillbaka. Det går förstås också att deklarera. Deklarationen ska vara inlämnad vid midnatt den 2 maj.

Förra året blev det rusning till deklarationstjänsten när den öppnade, i år kan det bli något lugnare. Det beror på att de som hade en digital brevlåda den 1 mars fick en kopia av deklarationen som pdf-fil för en dryg vecka sedan och redan vet om de får pengar tillbaka.

För att få pengar till påsk skulle man ha skaffat en digital brevlåda senast den 1 mars. Men många anslöt sig först veckorna efter detta datum och därför har Skatteverket utsträckt tiden till den 26 mars.

– Vi såg att anslutningen till brevlådorna fortsatte att öka även efter den 1 mars och vi tycker att det är så viktigt att vi utsträckte tiden, säger Anna Sjöberg, deklarationsexpert på Skatteverket.

Man måste deklarera senast den 29 mars för att få skattepengarna i början av april. Förutom digital brevlåda kräver den tidiga utbetalningen att man inte gör några tillägg eller ändringar, deklarationen ska bara godkännas. Man måste också ha anmält ett kontonummer till Skatteverket. Pengarna betalas ut den 5 - 7 april.

De som deklarerar elektroniskt, alltså inte på pappersblankett, men vill göra tillägg och ändringar får sina pengar till midsommar. Då räcker det att man deklarerar före slutdatumet den 2 maj. Pengarna betalas ut den 7 -9 juni om du anmält ett kontonummer till Skatteverket senast den 2 maj.

Pappersdeklarationerna började skickas ut den 16 mars och den 15 april ska alla ha fått dem.

De som deklarerar på pappersblankett får sina skattepengar i augusti eller september. Det samma gäller dem vars deklarationer inte är färdiggranskade inför juniutbetalningen.

Läs mer: Viktigt att tänka på när du deklarerar

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.