Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 11:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/nu-kraver-amerikanska-storforetag-skarpta-vapenlagar/

Ekonomi

Nu kräver amerikanska storföretag skärpta vapenlagar

En minnesmanifestation för de 22 personer som sköts ihjäl i El Paso i delstaten Texas tidigare i år. Foto: Christian Chavez/AP

Bland annat Twitter, Uber och Levi Strauss fanns representerade under torsdagen när 145 företagsledare uppmanade den amerikanska senaten att skärpa landets vapenlagar.

Utöka bakgrundskontrollerna till att gälla vid alla köp av skjutvapen. Det var en av uppmaningarna som några av USA:s mest kända bolag gav till den republikanskt styrda senaten i ett brev tidningen New York Times tagit del av. Företagsledarna skriver att det är oacceptabelt att inte göra något åt vapenvåldet i landet. 

Brevet är det hittills största initiativet från affärsvärlden i den polariserade vapenfrågan, skriver tidningen. Att ta ställning i ett så pass laddat ämne kan innebära en risk för företagarna, menar Chip Bergh, vd för Levi Strauss. Han säger dock att dagens företagsledare är mindre rädda för att ta ställning än tidigare.

Enligt flera av personerna bakom brevet var det största orosmolnet huruvida aktionen skulle få konsekvenser för företagens anställda, som riskerade att mötas av arga vapenägare på sina arbetsplatser.

Det är däremot inte första gången högt uppsatta företagare ger sig in i politiska frågor sedan Donald Trump tillträdde som president. Bland annat har presidenten fått kritik för sin hållning i migrationsfrågan. 

I brevet menar några av USA:s främsta företagsledare att det är oacceptabelt att inte göra något åt vapenvåldet. Foto: Linda Forsell

I augusti aktualiserades frågan om landets vapenlagar ytterligare när 22 människor sköts till döds i en Walmart-butik i El Paso. Dagen därpå dödades nio personer i en skjutning i Dayton.

Skjutningarna går däremot att stoppa om landets lagstiftare stöttar vapenlagar som bygger på sunt förnuft, skriver företagsledarna, som förutom utökade bakgrundskontroller vill att landets federala domstolar ska kunna hindra människor med en bedömd våldsrisk att få tag i vapen.

Vissa av företagen som finns representerade i brevet planerar att påbörja lobby-arbete för att påverka lagstiftare i Washington D.C i frågan, skriver New York Times. Om det blir verklighet och vilka summor det i så fall skulle röra sig om är däremot oklart.

Bland de företag som inte signerade brevet återfinns några av landets största teknikföretag som Apple, Facebook och Google.