Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Nu kräver fler en lagändring

Slöseriet på Tillväxtverket har lett till en folkstorm.
Slöseriet på Tillväxtverket har lett till en folkstorm. Foto: Christine Olsson / Scanpix
Christina Lugnet misskötte sitt jobb så grovt att regeringen helt tappade förtroendet för henne. Trots det får hon behålla titeln som generaldirektör, fri bostad i Stockholm och en månadslön på 91 000 kronor. Det har lett till en folkstorm från allmän­heten och politiker som kräver lagändring.

På torsdag fattar regeringen det formella beslutet att omplacera Tillväxtverkets generaldirektör Christina Lugnet. Hon sparkas från tjänsten som myndighetschef men titeln som generaldirektör och ­lönen får hon behålla.

Det tidsbestämda anställnings­avtal som är standard för generaldirektörer går i praktiken inte att bryta.

I Christina Lugnets fall går avtalet ut den 31 mars 2015. Det betyder att hon nu kan se fram emot nästa tre år med full lön och förmåner som fri bostad i Stockholm och fyra hemresor till Haparanda i månaden. Total kostnad för Christina Lugnet blir med sociala avgifter inräknat drygt fyra miljoner kronor.

– Hon får sparken för att hon inte sköter sitt jobb och då har hon rätt till tre års full lön utan motkrav. Det kan inte vara rimligt att det är på det sättet, säger Ulf Holm (MP) riksdagsledamot och andre vice talman i riksdagen.

Det är oklart vad Christina Lugnet ska få för arbetsuppgifter på sin nya arbetsplats inom näringsdepartementet. Men näringsminister ­Annie Lööf lovade under måndagens presskonferens att hennes kunskaper skulle tas till vara.

– Hon har tre år kvar på sitt förordnande och hon har en enorm kunskap i tillväxtfrågor och det kommer vi att dra nytta av här på departementet, sa Annie Lööf.

Slöseriet med skattepengar på Tillväxtverket har väckt starka reaktioner bland allmänheten och politiker. Hundratals personer har hört av sig till näringsdepartementet och Tillväxtverket med krav att Christina Lugnet ska avskedas utan bibehållen lön.

Men det är i praktiken bara möjligt om hon skulle dömas för brott.

– Avsked kan drabba någon som begått ett brott, om man till exempel förskingrat pengar för sin egen vinning. Då kan statens ansvarsnämnd pröva frågan och det kan bli tal om ett arbetsrättsligt förfarande. Men det är bara teoretiskt, såvitt jag vet har det aldrig skett, säger Claes Lindberg på enheten för statlig arbetsgivarpolitik på regeringskansliet.

Dagens Nyheters avslöjanden om Tillväxtverkets utsvävningar med dyr representation har lett till krav på en lagändring.

– Det här är ytterligare ett exempel som visar att det är helt orimliga förmåner som man tillskansat sig, och ytterligare ett exempel på att det här måste ses över. Det här måste man lyfta till nivån vilka villkor som ska gälla för topparna inom offentlig sektor, säger Anders W Jonsson (C), gruppledare i riksdagen och vice partiledare.

Just nu pågår en utredning om riksdagsledamöternas generösa villkor. Anders W Jonsson hoppas att slutsatserna från den utredningen kan komma att bli vägledande för all ­offentlig verksamhet.

– Den grupp som har de absolut mest hårresande förmånerna, det är riksdagsledamöterna, där måste det bli en ändring. Jag hoppas att den utredningen kan komma fram till att efter 2014 gäller helt andra villkor, säger han.

Statliga myndigheter och bolag saknar också ett gemensamt regelverk för internrepresentation. Det måste det bli ändring på, enligt ­Anders W Jonsson.

– Tillväxtverket blinkar inte när man bjuder personalen på middag på Grand Hôtel för 1 500 kronor kuvertet, det visar att det behövs centrala riktlinjer för vad som är rimligt i så kallad intern representation. Staten är Sveriges största arbetsgivare, det bör vara normerande och då måste man ha gemensamma riktlinjer. För det är säkert inte bara Tillväxtverket som dragit i väg.

Välkommen att följa DN.se även på Twitter.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.