Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Nu krävs budlistor

Jonas Lauri, 28, med sonen Elis, litar på fastighetsmäklare "men det gäller att vara påläst själv".
Jonas Lauri, 28, med sonen Elis, litar på fastighetsmäklare "men det gäller att vara påläst själv". Foto: Lina Alriksson
Din insyn som bostadsköpare ökar, och kraven skärps på att fastighetsmäklaren är en opartisk mellanhand. Det är två effekter av den nya fastighets­mäklar­lag som träder i kraft på fredag. Mäklarna blir bland annat tvungna att upprätta noggranna budgivningslistor.

Listan ska, när köpet är klart, lämnas över till både köpare och säljare.

– Bra att detta nu blir en lagfäst skyldighet, säger Anna-Lena Järvstrand, chef för tillsynsmyndigheten Fastighetsmäklarnämnden.

Nio av tio affärer går via en mäklare. Men allmänhetens förtroende för mäklarna har efter de senaste årens skenande budgivningar naggats i kanten. Inte minst på grund av misstankar om att vissa mäklare använt fejkade bud för att trissa upp priserna på villor och bostadsrätter.

Hittills har budgivningslistorna varit frivilliga, även om de varit en del av god mäklarsed. Dessutom har listorna bara kunnat lämnas till köparen om spekulanterna gett sin tillåtelse.

– Men i och med att budgivningslistan bli lagfäst behövs inte längre något sådant medgivande, säger Anna-Lena Järvstrand.

Samtidigt ska nu även förmedlingsuppdraget som helhet journalföras av mäklaren.

– Journalen blir en checklista för fastighetsmäklaren, en kontrollista för köpare och säljare, och dess­utom ett insynsverktyg för oss som tillsynsmyndighet.

En annan punkt i god mäklarsed som nu lagfästs är att mäklaren inte får köpa fastigheter som hon eller han haft i uppdrag att förmedla. Inte heller får mäklarna förmedla fastigheter till eller från någon närstående, till exempel syskon, partner eller föräldrar.

Tillsynsmyndigheten hade samtidigt önskat sig mer av lagstiftaren. Till exempel en skyldighet för mäklaren att uppge bostadens bedömda marknadsvärde, något som skulle kunna få bukt med de utskällda lockpriserna, oskicket att locka spekulanter till visningarna med hjälp av orealistiskt låga utgångspriser. Regeringen valde att i denna fråga strunta i utredarens rekommendation.

I stället tog Mäklarsamfundet i våras initiativ till en frivillig bransch­överenskommelse om prisjämförelser på bostadsrätter i Stockholm. Under en testperiod fram till årets slut ska mäklarna ange ett jämförelsepris uträknat på basis av områdets prisstatistik, lägenhetens storlek och månadsavgift.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.