Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Nu ökar varslen om uppsägning

Närmare 5.700 personer varslades om uppsägning i oktober, enligt Arbetsförmedlingen. Det är en ökning från 4.800 samma månad i fjol.

Samtidigt var 372.000 personer, 8,2 procent av arbetskraften, öppet arbetslösa eller sysselsatta i åtgärder. Det är en minskning från 8,8 procent i fjol. En tydlig signal på att arbetsmarknaden dämpats är att antalet nyinskrivna arbetslösa nu ökar.

"Nu ser vi allt tydligare tecken på att förstärkningen av arbetsmarknaden håller på att dämpas. Bland annat visar den senaste statistiken en ökning av antalet varslade och en minskning av antalet arbetssökande som fått någon form av jobb under månaden", skriver Clas Olsson, analyschef på Arbetsförmedlingen, som befarar att arbetslösheten kommer att öka framöver.

Runt 50.000 nya platser anmäldes till arbetsförmedlingarna under oktober, vilket var 7.000 fler än under samma månad i fjol. Men 5.000 färre fick någon form av arbete jämfört med oktober i fjol.

Hälften av de 5.700 personer som varslades om uppsägning i oktober arbetar inom tillverkningsindustrin.

”Stora varsel drabbade främst transportmedelstillverkning och flest varslade totalt var det i Västra Götalands län”, skriver Arbetsförmedlingen.

Myndighetens egna analyssiffror visar att arbetslösheten började att öka i juli och uppgår nu till 8,3 procent, säsongrensat.

– Arbetslösheten är lägre än förra året, men man ser tendenser till en uppgång när man rensar bort säsongseffekter. Det är en minskad efterfrågan på arbetskraft, säger Hans Tydén, analytiker på Arbetsförmedlingen, till TT.

Av dem som varslas brukar runt 65 procent de facto blir av med jobbet. Antalet varsel har inte varit så många som nu sedan december 2009 då 6 757 personer varslades, enligt Tydén.

– Sedan dess har det inte varit över femtusen. Vi får räkna det som en ganska hög nivå även om det inte går att jämföra med de höga siffrorna från årsskiftet 2008/2009 när varslen låg på 15.000–20.000, säger Tydén.

Samtidigt säger varslen inte allt om läget på arbetsmarknaden. Tillfälliga anställningar som upphör och personer som är anställda via bemanningsföretag syns inte statistiken.

– Allra först aktar företagen sig för att ta in ny arbetskraft, sedan blir de tillfälliga anställningarna inte förlängda och därefter varslar man fast anställda, säger Tydén.

I oktober varslades 1.900 personer i Västra Götalands län. I Stockholms län var siffran 800 och i Skånes län varslades 700 personer.

– I Dalarna och Gävleborg ligger varslen på 300–400 personer. Sörmland och Östergötland har ett par hundra vardera, säger analytiker Hans Tydén.

Arbetsförmedlingen räknar med att arbetslösheten kommer att gå upp framöver, men allt är inte nattsvart.

– Vissa delar av den privata tjänstesektorn kan få en ganska hygglig utveckling, det gäller till exempel konsultverksamhet och företagstjänster. Det är kvalificerad arbetskraft som är svår att få tag på, säger Tydén.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.