Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-20 22:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/nu-oppnar-arets-anmalan-till-hogskoleprovet/

Ekonomi

Kön till högskoleprovet stoppas under natten

Foto: Henrik Montgomery/TT

Anmälan till högskoleprovet stoppas tillfälligt från klockan 21 till klockan 08 på lördagsmorgonen. Detta sedan kön blivit för lång. Då hade ungefär 54.000 personer ställt sig i kö för att få en plats till det eftertraktade provet.

Tidigt visade det sig dock att det går att fuska sig till en plats. Universitets- och högskolerådet ”utreder repressalier” meddelar presstjänsten.

För att kunna hantera ett högt söktryck under fredagen den 25 september använder sig UHR av ett digitalt kösystem. Systemet lottar ut könummer till anmälan till alla i det digitala väntrummet, oberoende av när de kom in, förklarar Karin Andrén vid UHR:s presstjänst.

Redan vid 09 på fredagen pausades kön i det externa kösystemet på grund av ett fortsatt ökat tryck. Efter klockan 11 stod 41.000 i kö och antalet som har slutfört sin anmälan är 2.076 stycken. Vid 15.30 har siffran stigit till 48.500 respektive 5.656. Klockan 19.55 var omkring 54.000 personer i kön och av dessa hade 8.971 slutfört sin anmälan.

Nu är kön alltså pausad. Några nya anmälningar kan inte göras mellan klockan 21 på fredagskvällen och klockan 08 på lördagsmorgonen då kön åter öppnas. Alla som befinner sig i kön kommer att behålla sin köplats, enligt UHR.

– Antalet har stadigt ökat. Flera ska ha kommit vidare till anmälan men utifrån det jag vet så är kön tillfälligt pausad för att man ska hinna hantera alla personer och könummer. Men systemet fungerar och ingen har förlorat sitt könummer, säger Karin Andrén.

Den nationella provsamordnaren Peter Honeth menar att det handlar om planerade pauser som utförs för att kalibrera hastigheten på antalet som släpps in i systemet.

– Systemet har inte kraschat, tvärtom så fungerar det. Men eftersom att det är ett så pass högt tryck så kommer flera pauser att ske och det hela kan gå väldigt långsamt. Om man har otur så kan man få vänta i 12 timmar innan man kommer fram till anmälan, säger han.

Peter Honeth säger också att många verkar ha ställt sig i kön från flera olika plattformar vilket gjort att kön vuxit betydligt snabbare än vad UHR räknat med:

– Det verkar som om 15.000 till 20.000 har försvunnit när de väl kommit fram vilket kan antyda att det är personer som gått in flera vägar, säger han.

Ett annat problem upptäcktes tidigt på fredagen; det finns sätt att kringgå kösystemet. I korthet går det ut på att manipulera koden i den egna webbläsaren och kräver alltså inte att servern påverkas, vilket skulle kunna vara brottsligt. Det hela påminner om hur vissa döljer reklam från sajter med hjälp av tilläggsprogram.

Detta på grund av den tekniska lösningen som har valts, som av tillverkaren beskrivs som mindre säker, men också enklare, än andra varianter. ”Teknikkunniga användare kan ta sig förbi kön, men det är enklare att integrera”, skriver it-företaget Queue-it som står bakom systemet.

– Lösningen känns kanske inte helt genomtänkt, det hade varit bättre att använda ett upplägg där kön inte gick att gå förbi, oavsett om anmälan går igenom eller inte om man kringgår den, säger it-säkerhetsexperten Frans Rosén, som var den som upptäckte bristen.

Han betonar dock att han avråder från att använda knepet och säger att det finns en risk att man blir av med sin plats.

DN har kunnat verifiera att knepet fungerar.

Universitets- och högskolerådets presstjänst är medveten om bristen, och skriver att de ”har koll på vilka det är som försöker ta sig runt kösystemet för högskoleprovsanmälan och utreder repressalier”.

Även om man får ett könummer innebär det inte en säkrad plats till provet – anmälan är komplett när man har blivit insläppt och betalat anmälningsavgiften på 450 kronor. Man får sammanlagt tio minuter på sig att fylla i formuläret och betala avgiften. Men nu har flera läsare har hört av sig till DN i frustration över att betalsystemet inte fungerar för anmälan.

Daniel Berger, 32, berättar att han precis har läst upp två kurser i vuxenutbildningen och nu behöver komplettera med ett provresultat från högskoleprovet för att komma in på dietistutbildningen i Uppsala.

– Just nu befinner jag mig i urvalsgrupp 3, jag har alltså en gymnasieutbildning med komplettering. Utbildningen jag behöver komma in på tar inte emot den urvalsgruppen, så om jag inte skriver högskoleprovet nu så är det kört. Jag är 32 år och orkar inte vänta allt för länge för att komma igång, säger han.

Han är en av dem som har köat sedan det digitala väntrummet öppnade i morse och har därefter slussats in för att anmäla sig till provet. När han väl kom in så var det inte möjligt att utföra betalningen, menar han.

– UHR:s kösupport har inga svar, de var inte förberedda på det här. De kan heller inte ge mig ett svar på hur lång tid det kommer att ta innan jag får genomföra min betalning. Jag måste till jobbet nu och bevakar jag inte webbsidan konstant så kan jag förlora min plats säger de. Så det kan hända att jag behöver hålla koll på sidan i timmar, det går inte, säger han besviket.

UHR bekräftar att det har uppstått ett problem med betalningsfunktionen och att de arbetar för att lösa det. Vid 21-tiden på fredagskvällen var det fortfarande inte klart varför en del inte har kunnat betala.

Utöver betalningen är det viktigt att man uppfyller kriterierna vilket innebär att man inte skrivit provet tidigare och saknar ett giltigt provresultat, menar Karin Andrén.

– Om du har anmält dig till högskoleprovet och det visar sig att du har ett tidigare resultat så får du inte skriva provet, säger hon.

Hur reglerar UHR att personerna inte har skrivit provet tidigare?

– Det kan hända att vissa lyckas anmäla sig till högskoleprovet trots att de har ett giltigt resultat sedan tidigare. Men visar det sig i efterhand att de hade ett giltigt resultat inom de senaste åtta åren så blir höstens provsvar ogiltiga, men jag vågar inte riktigt svara på hur det här kommer att följas upp, säger hon.

Det finns även risk för att personer ställer sig i kön flera gånger genom att exempelvis använda flera webbläsare och enheter, menar hon.

– Man behövde inte skapa ett konto för att komma in i det digitala väntrummet, därför har UHR inte kunnat förhindra om en person ställt sig i kö flera gånger, säger hon.

Då antalet provdeltagare har begränsats till sammanlagt 27.600 i år kan platserna ta slut hos en provanordnare. Men om man man tänka sig skriva provet var som helst i Sverige ökar chanserna till en plats.

Universitets- och högskolerådet uppmanar alla som kan vänta med att skriva högskoleprovet att avstå från att skriva det i höst.

Anmälningsperioden löper mellan den 25 september till den 1 oktober, men riskerar att stängas tidigare då varje provanordnare har ett tak och när det högsta antalet nås så stänger möjligheten till anmälan.

I år kommer det att finnas 27.600 platser fördelade mellan 120 olika orter och provanordnare i Sverige.

Läs mer: Risk för kö när anmälan till högskoleprovet öppnar

Ämnen i artikeln

Högskolan
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt