Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Nu ska alla betala för sin egen värme

Nyligen klubbade riksdagen en ny lag om att Sveriges 2,5 miljoner lägenheter ska anpassas för att mäta och debitera värme- och vatten­förbrukning individuellt. Fastighetsbranschen har gjort allt för att stoppa lagen.

I Sveriges flerbostadshus har de flesta hushåll numera individuell mätning av elförbrukningen. Men när det gäller värme och vatten betalar alla boende lika mycket per kvadratmeter oavsett hur mycket de förbrukar.

Den 29 april klubbade riksdagen igenom en ny lag som är en anpassning till EU:s energieffektiviseringsdirektiv. Enligt lagen ska individuell mätning och debitering av värme och varmvatten, IMD, införas i både nybyggda och befintliga lägenheter när det är kostnadseffektivt.

Flera remissinstanser var kritiska till regeringens första lagförslag som var mer bindande.

– Vi anser att regeringens tjänstemän har övertolkat EU-direktivet, men vi är nöjda med att vi fått med kostnadsperspektivet, som vi arbetet hårt för, säger Yogesh Kumar, miljöchef på Fastighetsägarna.

På Bostadsrätterna, som organiserar 6 000 bostadsrättsföreningar, tolkar man den nya lagen så att det är upp till varje bostadsrättsförening att besluta om man vill installera individuell mätning och debitering eller inte.

– Allt annat hade varit en ren och skär katastrof för hela fastighetssektorn, säger Mats Lindbäck, informationschef på Bostadsrätterna.

Klart är att Sveriges 2,5 miljoner hyresrätter och bostadsrätter står inför anpassning till den nya lagen. Och ingen vet i nuläget vilka regler man har att förhålla sig till. Först ska Boverket utreda vad som är kostnadseffektivt. Utredningen ska vara klar den 1 oktober.

– Vi kommer bland annat att titta på vad installation och drift av tekniken kostar och vilka mätmetoder som bör användas. Vi kommer också räkna på möjliga energibesparingar genom individuell mätning, den frågan är inte väl utredd, säger Joakim Iveroth, projektledare för uppdraget på Boverket.

Fastighets- och bostadsbranschen har kritiserat individuell debitering framför allt på tre punkter:

1 Fastighetsägarna förlorar sitt incitament att energieffektivisera sina fastigheter när det är hyresgästerna som får hela vinsten på energi­besparingen.

2 Svenska flerfamiljshus är inte byggda med värmeisolering mellan lägenheterna och leder till orättvisa mellan de boende vid individuell debitering.

3 Flera bostadsbolag som infört IMD har negativa erfarenheter av detta. (Läs om exemplet Örebrobostäder här intill).

Therese Rydstedt, energiexpert på Svenska allmännyttans organisation Sabo, säger att flera medlemsföretag som testat kallhyra ihop med mätning och debitering av värme återgått till varmhyra. Däremot ser hon att mätning av varmvatten ofta kan ge positiva effekter.

– Många av våra medlemmar som installerat varmvattenmätning har konstatera att det tidigare rått en överförbrukning av varmvatten.

Även Hyresgästföreningen är motståndare till att lagstifta om individuell mätning och debitering av värme.

– Värmedebitering är sällan relevant, däremot kan mätning av varmvatten ge positiva effekter. Men installationen måste ske i dialog med hyresgästerna, säger Hans Dahlin, utredare på Hyresgäst­föreningens riksförbund.

På den andra sidan finns de företag som tillverkar och säljer tekniken för värme- och vattenmätning. Tre av de största har gått samman i Svensk förening för förbrukningsmätning av energi. Föreningens ordförande Joakim Pålsson säger att IMD ger en besparing på mellan 10 och 30 procent. En minskning med 20 procent skulle innebära en årlig besparing på 4,3 miljarder kronor i energikostnader:

– Det gör att installationen blir självfinansierande, säger Joakim Pålsson.

Frågan om förlorade incitament för fastighetsägarna menar han kan lösas genom hyresförhandlingar och orättvisan genom olika typer av kompensation.

– Det är en genomgående trend i samhället att man ska betala för det man gör av med. Jag har svårt att tro att det inte blir så även med värmen i Sverige i framtiden, säger Joakim Pålsson.

Nästa vecka håller Boverket en hearing med branschen om individuell mätning och debitering.

Fakta. Så sänker du förbrukningen
Vatten

Diska och skölj inte under rinnande vatten. Diskmaskin ger gene­rellt lägre vatten­förbrukning än handdisk. Skölj inte av disken med varmvatten.

Vänta med att tvätta tills du fyllt tvätt­maskinerna. Att tvätta i 40 grader i stället för 60 kan nästan halvera energianvändningen.

Duscha hellre än bada i badkar.

Värme

Sänk värmen. En grads minskning ger 5 procents besparing.

Om det är möjligt – sänk till 15 grader när du reser bort.

Sov inte med öppet fönster vintertid utan att stänga av värmen.

Fakta

Värme 11,3%

Vatten 4,7%

Värme och vatten står för 16 procent av Sveriges kommunala bostadsbolags kostnader. Siffrorna gäller 2011.

Källa: SCB, Svenskt vatten, Hyresgästföreningen
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.