Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Nu ska det bli lättare välja mobiloperatör

På kartorna har operatörerna utgått från samma färgsättning och färgkodning så att de ska bli lättare att jämföra. Ovan: Skärmdump av Telia och Tele2:s täckningskartor.
På kartorna har operatörerna utgått från samma färgsättning och färgkodning så att de ska bli lättare att jämföra. Ovan: Skärmdump av Telia och Tele2:s täckningskartor. Other: Skärmdump: Telia, Tele2

Den 1 januari lanserade de stora mobiloperatörerna nya mer användarvänliga täckningskartor som ska ge en mer rättvisande bild av mobiltäckningen i landet.

DN har i flera artiklar skrivit om teleoperatörernas bristfälliga täckningskartor. Bland annat var kartorna gjorda utifrån äldre mobiltelefoners mottagaregenskaper. Smarta telefoner var i snitt 20 procent sämre i fråga om mottagning. Kartorna gav inte heller en realistisk bild av vita fläckar med radioskugga. Dessutom visade de ofta mottagningsförhållanden utomhus. Inomhustäckningen är betydligt sämre.

DN:s granskning fick dåvarande IT-minister Anna-Karin Hatt (C) att hota med lagstiftning om inte operatörerna skärpte sig. Konsumentverket och Post- och telestyrelsen, PTS, fick senare ett regeringsuppdrag att se över täckningskartornas utformning.

En överenskommelse slöts mellan Konsumentverket och de större mobiloperatörerna med egna nät: Telia, Telenor, Tele2, 3 och Net1.

Sedan dess har man tillsammans med PTS och Telekområdgivarna arbetat på att ta fram nya täckningskartor.

Vid årsskiftet lanserades de nya kartorna på bred front på mobiloperatörernas hemsidor.

– Detta är ett stort steg på vägen mot att rätta till de problem vi haft med täckningskartorna tidigare. Nu kommer det att bli lättare för konsumenterna att jämföra de olika operatörerna, säger Mattias Grafström, vd för Telekområdgivarna.

De nya kartorna ska vara lättare för konsumenten att jämföra, även om de bakomliggande beräkningarna inte är helt enhetliga. Samtidigt har tre olika gemensamma nivåer för att beskriva täckningen införts: bastäckning, god täckning och mycket god täckning.

Av kartorna ska det framgå vilken datahastighet konsumenten normal kan förvänta sig i de respektive näten. En branschgemensam standard har tagits fram för olika hastighetsintervall för mobilsurf.

På kartorna har operatörerna utgått från samma färgsättning och färgkodning så att de ska bli lättare att jämföra.

Men Mattias Grafström tycker trots förbättringen inte att man ska lita blint på operatörernas kartor.

– De kan aldrig bli fulländade. Det kan alltid finnas någon radioskugga eller en tjock vägg som stör mottagningen. En bra idé är att be att få prova nätet i verkligheten eller fråga grannarna om hur det fungerar för dem, säger Mattias Grafström.

Här hittar du täckningskartor för:

Telia

Tele2

3

Telenor

Net1

Fakta.Mobilnäten i Sverige

I dag finns knappt 40 mobiloperatörer i Sverige. Fem av dem har egna nät: Telia, Telenor, Tele2, 3 och Net1. Operatörerna har egna nät eller samäger dem i olika konstellationer.

2g, GSM (tal): Telia har eget nät. Tele 2 och Telenor har slagit ihop sina nät. 3 saknar GSM-nät.

3g (tal och data): Tele 2 och Telia har gemensamt nät, liksom Telenor och 3. Net1 har eget nät.

4 g (data): Tele 2 och Telenor delar nät. Telia och 3 har egna nät.

Källa: PTS

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.