Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Nu ska kommunerna pressas att bygga mer

Magdalena Andersson besöker en byggarbetsplats i Fisksätra.
Magdalena Andersson besöker en byggarbetsplats i Fisksätra. Foto: Alexander Mahmoud

Regeringen vill öka pressen på landets kommuner att bygga fler bostäder. Inom kort får Boverket i uppdrag att analysera var i landet behovet av bostäder är som störst.

– Det ska bli tydligt för varje kommun vad som är förväntansbilden på den, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Enligt Boverkets senaste prognos behöver cirka 700 000 nya bostäder byggas fram till 2025. Orsaken är flera år av eftersatt byggande men också den snabba befolkningstillväxten i kölvattnet av flyktinginvandringen.

Boverkets prognos gäller hela landet och visar inte var behovet av bostäder är som störst. Därför vill regeringen nu att Boverket bryter ned siffrorna på regional nivå för att i nästa steg kunna siffersätta hur många bostäder varje kommun bör bygga.

– Prognosen blir naturligtvis mer meningsfull om vi kan se hur det fördelar sig över landet. Först vill vi se en regional fördelning och sen gå vidare för att få ned det till en kommunal fördelning, säger finansminister Magdalena Andersson.

Syftet är att öka pressen på kommunerna att bygga det som behövs.

– Det ska bli tydligt för varje kommun vad som är förväntansbilden på den och vad de behöver bidra med för att komma till rätta med bostadsbristen. Det här gör att de får stå till svars för varför de inte bidrar, om de inte bidrar, säger Magdalena Andersson.

Regeringen har tidigare sagt att den vill se över krav på bostadsbyggande för kommunerna och att kraven ska kunna göras bindande. Många kommuner har reagerat på utspelet och menar att det inte är viljan att bygga som brister utan att det är det nuvarande regelverket som försvårar byggprocesserna.

Magdalena Andersson framhåller att det därför är viktigt att de politiska partierna kommer överens i de pågående bostadssamtalen mellan de rödgröna partierna och allianspartierna. Regeringen vill ha en uppgörelse klar i juni.

– Ska vi få fart på det här så måste alla parter bidra. Från statens sida ska vi se till att det finns bra regler, kommunerna måste se till att det kommer fram mark man kan bygga på och byggföretagen måste se till att de ökar kapaciteten. Ökat tryck på kommunerna måste kombineras med ett stort ansvar från statens sida, säger Magdalena Andersson.

Finansminister Magdalena Andersson (S) vill använda Boverkets prognos för att se hur många bostäder varje kommun bör bygga.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.