Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Nu ska korven bli klimatsmart

Klimatsmart korv.
Klimatsmart korv. Foto: Lisa Mattisson

Den svenska köttkonsumtionen har minskat en aning och en ny trend kan anas i charkdiskarna. Flera företag har den senaste tiden lanserat korv som innehåller mer grönt och mindre kött. Ett argument är att göra maten klimatsmart.

Intresset för att äta mer vegetariskt har vuxit snabbt de senaste åren. Ny statistik som Jordbruksverket presenterade häromdagen visar att köttkonsumtionen i Sverige har minskat en aning. Och nu har grönsakerna börjat smyga in i köttdiskarna.

På bara några veckor har en rad företag lanserat flera nya korvar där grönsaker och baljväxter står för halva innehållet.

– Korv med låg kötthalt har tidigare kopplats till dålig kvalitet, men vi vill förändra det synsättet och satsa på en kvalitetsprodukt med låg kötthalt, säger Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood.

Garant, som är Axfoods egna märke, presenterade nyligen två nya ekologiska korvar som innehåller hälften kött och hälften grönt i form av mungbönor eller korngryn.

– Vi har gjort en egen konsumentundersökning som visar att folk bryr sig väldigt mycket om djurskydd så därför har vi satsat på att göra korvarna ekologiska, berättar Åsa Domeij.

Klimatet är en av anledningarna att sänka kötthalten i charkuterier. Kött är det livsmedel som har störst klimatpåverkan eftersom produktionen leder till stora utsläpp av växthusgaser. Allra värst är nötkött där ett kilo kött orsakar utsläpp motsvarade 27 kilo koldioxid. Därefter kommer gris med utsläpp motsvarande 6 kilo koldioxid och kyckling med 2,4 kilo utsläpp.

Bensinbolaget Preem har tillsammans med Lindwalls chark tagit fram en korv där en del av köttet ersatts med chiafrön, linfrön och morötter. Köttet som tidigare bestod av nöt har dessutom byts ut mot gris. Detta har halverat korvens klimatpåverkan, enligt SP Sveriges tekniska forskningsinstitut. Hittills är Preem det enda företag som presenterat en klimatberäkning på sin korv.

Viktoria Ulin, biträdande butikschef på Preem på Norr Mälarstrand i centrala Stockholm, har hittills fått en positiv reaktion på korven.

– En del känner ingen skillnad och andra tycker att den är fräschare. Det är dessutom kul att vi försöker tänka mer klimatsmart med maten och inte bara bränslet, säger hon.

De kunder som är i butiken när DN är där har olika uppfattningar. Vissa är förtjusta i den nya korven och tycker att det är utmärkt med mer grönsaker, några vill inte smaka och andra är skeptiska.

– Den känns nyttig och lite för stark för mig. Jag känner att det är grönsaker i den i stället för kött och jag gillar ju kött så det är inget jag personligen skulle välja, säger Annette Jacobsson, 57 år.

För en månad sedan presenterade Scan korvar och järpar där köttet delvis ersatts av grönsaker som ärtor, bönor och rotfrukter. Både kött och grönskar är svenska.

– Vi försöker inte avveckla ut vårt köttsortiment. Tanken är att erbjuda produkter med mer grönsaker som ett alternativ om man till exempel är flexitarian och äter kött men vill ha intaget begränsat, berättar Ann Baker, produktchef på Scan.

Jens Linder, kock och matskribent, köper personligen hellre korv med högre kötthalt och drar i stället in på köttätandet generellt, men tycker att konceptet är bra.

– De är goda och det här är ett bra sätt att minska på köttkonsumtionen. Man äter ju mindre kött utan att tänka på det, säger han.

Förutom korvar har nyligen också bacon som gjorts på kyckling eller kalkon i stället för fläsk dykt upp i charkdiskarna. Detta för att minska klimatpåverkan då nötkött är den största klimatboven när det kommer till kött.

Fakta. Utsläpp livsmedel

Så här mycket utsläpp står olika livsmedel för. Mängden växthusgaser har omräknats till koldixod och räknas per kilo livsmedel:

Nötkött: 27 kilo

Ost: 9 kilo

Fläskkött: 6 kilo

Ris: 3,1 kilo

Kyckling: 2,4 kilo

Sej: 2,4 kilo

Källa: SP Sveriges tekniska forskningsinstitut

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.