Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Nu ska Proffice rekrytera arbetsförmedlare

Bemanningsbranschen har nu även etablerat sig hos Arbetsförmedlingen. Inte nog med att myndigheten sedan 2011 har lagt minst 38 miljoner kronor på att hyra in bemanningsanställda. De ska nu få hjälp med att rekrytera sin egen personal – av Proffice.

Arbetsförmedlingen säger sig vara en av Europas effektivaste jobbmyndigheter. I en debattartikel i DN förra månaden skrev generaldirektören Angeles Bermudez-Svankvist att de bedriver ett ”intensivt arbete med att matcha arbetssökande mot lediga jobb”.

Samtidigt går Arbetsförmedlingen bet på att rekrytera sin egen personal och lägger årligen mångmiljonbelopp på att hyra in anställda, visar DN:s granskning. Nyligen tecknades dessutom ett avtal med Proffice. Uppdraget: att förmedla arbetsförmedlare till Arbetsförmedlingen.

För 24.000 kronor åtar Proffice sig att rekrytera en lämplig arbetsförmedlare. I priset ingår bland annat urval, intervjuer och inhämtning av referenser. Sedan får Arbetsförmedlingen själv anställa personen.

– Det är lite roligt och det säger väldigt mycket om myndigheten. Det speglar ett lågt självförtroende, säger Stefan Fölster, chefsekonom på Svenskt Näringsliv.

Att rekrytera en chef till Arbetsförmedlingen är betydligt dyrare. Takpriset för en chefsrekrytering med annonserat förfarande är 125 000 kronor, enligt prislistan från Proffice som DN läst.

Upphandlingen av så kallade ”rekryteringstjänster” blev klar i somras. Det är alltså inte jobb ute i samhället som åsyftas, utan rekrytering av Arbetsförmedlingens egen personal. I ett PM beskriver Proffice avtalet som ”en stor rekryteringsaffär”.

– Det är ju naturligtvis extra kul att hjälpa Arbetsförmedlingen. Det är hedersamt – det ska bli jätteroligt. Vi är specialister på det vi gör, säger Stefan Berglund, försäljningsdirektör på Proffice.

Enligt Annette Ekström, personalchef på Arbetsförmedlingen, har myndigheten ett rekryteringsbehov av 700–800 personer per år. Hur stor del av rekryteringarna som Proffice ska hjälpa till med är oklart.

– Jag har svårt att bedöma det. Vi kommer ta hjälp av Proffice till viss del. Om vi får flera större rekryteringar kan vi lägga ut uppdrag på dem. Det här är en inriktning som jag har inlett. Våra uppdrag fluktuerar otroligt mycket med hur det ser ut i samhället. Jag vill kunna ta rekryteringstjänster i topparna för att klara av det på kort tid, säger Annette Ekström.

Är det inte pinsamt att statens jobbmyndighet måste ta hjälp utifrån för att rekrytera sin egen personal?

– Jag tycker att det är två helt olika saker. Vi ska ägna oss åt att få arbetssökande i arbete. Det är det vi är bäst på. Arbetsförmedlarna har en gedigen utbildning. När vi ska rekrytera vår personal tar vi in från personalavdelningen eller via rekryteringsföretag. Man ska göra det man är bäst på.

Även rena bemanningstjänster är relativt vanliga på Arbetsförmedlingen. Sedan 2011 har de sex största bemanningsföretagen i Sverige fakturerat drygt 38 miljoner kronor för uthyrning av personal till myndigheten.

– Det är inte särskilt konstigt. Det är framför allt administrativ personal, till personalavdelningen, ekonomiavdelningen eller kontoren ute i landet, säger Annette Ekström.

Att bemanningsbranschen etablerat sig hos Arbetsförmedlingen skildrar vår samhällsutveckling, enligt Rune Premfors, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet och specialist på svensk statsförvaltning. Myndigheter börjar i allt större utsträckning närma sig näringslivet.

– Man höjer lite på ögonbrynen när det gäller att Arbetsförmedlingen tar hjälp för att rekrytera personal. Förvåningen ligger i att det är en myndighet som ska besitta mycket kompetens – en paradox. Det är ett led i en slags omvandling av hela politikområdet. Även offentliga organisationer börjar bete sig som företag, säger Rune Premfors.

Den här nyheten om Arbetsförmedlingen baseras på ett tips från en av er läsare. Här kan du lämna information till DN:s granskande reportrar. Vi garanterar alla anonymitet.

Arbetsförmedlingen har upphandlat ett ramavtal med Proffice som gäller "rekryteringstjänster". Här är några exempel ur prislistan:

Maxpris för att rekrytera en chef till Arbetsförmedlingen med annonserat förfarande: 125 000 kronor

Personlighetstest, djupintervju och analyser på en chefskandidat: 28 500 kronor

Rekrytering av en arbetsförmedlare: 24 000 kronor

Intervjua en kandidat till arbetsförmedlare: 2 000 kronor

Inhämta referenser för en kandidat till arbetsförmedlare: 800 kronor

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.