Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

”Nu väntar en ny politisk strid om vinster i välfärden”

Foto: SOFIA SABEL/TT

Regeringens utredare Ilmar Reepalu skriver på DN debatt att det är dags att reglera välfärdsbolagens vinster. DN:s politiska kommentator Ewa Stenberg svarar på tre frågor om utspelet.

Varför har det varit så tyst om vinster i välfärden fram till regeringens utredare Ilmar Reepalu nu ger besked på DN-debatt? Det var ju en stor fråga i valet?

– Regeringen har lovat Vänsterpartiet att begränsa privata företags möjligheter att göra vinst i skattefinansierad verksamhet. Det var ett villkor för att Vänsterpartiet ska stödja regeringens budgetar. Men det är ett rött skynke för de borgerliga och för Sverigedemokraterna, som har bytt fot sedan valet och sällat sig till det borgerliga lägret.

– Riksdagen markerade förra året att den inte kommer att släppa igenom ett förslag som begränsar rätten till valfrihet i vård skola och omsorg. Det gjorde att regeringen och civilminister Ardalan Shekarabi försökte hitta en kompromiss. Shekarabi gav Ilmar Reepalus utredning tilläggsdirektiv och tog bort det uppdrag som provocerade de borgerliga mest. Men dagens signaler från Ilmar Reepalu tyder inte på någon vilja att kompromissa med de borgerliga.

Vad får det för politiska följder?

– Det betyder mer bränsle på brasan i den uppflammade striden mellan vänster och höger i politiken, den som Socialdemokraterna gärna vill ha. Nu väntar en ny strid om vinster i välfärden, även om den ser ut att föras mest för den ideologiska debattens skull. I verkligheten ser den inte ut att få så stor betydelse. Riksdagen har redan markerat starkt mot att begränsa valfriheten i vård- skola och omsorg. Så sent som igår körde riksdagens majoritet över regeringen och gjorde ett nytt tillkännagivande om att regeringen bör arbeta hårdare för att öka valfriheten.

– Civilminister Ardalan Shekarabi höjde tonläget redan den gångna helgen genom att i ett tal på Socialdemokraternas kommunkonferens säga att välfärden är under attack. ”Vi har tydligare regelverk för driften av en korvkiosk än för privata utförare av den sociala barn- och ungdomsvården”, sade Shekarabi.

Vad betyder detta för de vinstdrivande friskolor och vårdbolag som finns i dag?

– Ilmar Reepalus utredning ska komma med ett första förslag i november i år. Men med tanke på hur riksdagsmajoriteten ser ut tror jag inte att det kommer att bli några dramatiska förändringar. Marknaden förefaller i alla fall inte tro på ett förbud mot vinstdrivande företag. Det senaste året har till exempel vårdjätten Capio och omsorgsbolaget Attendo börsnoterats.

Läs mer.   DN Debatt
  • ”Vi behöver reglera vinsterna i välfärden”
    Det är dags att erkänna bristerna i dagens system. Det finns ett tydligt behov av att reglera möjligheten till vinstuttag. Vi behöver en välfärd som bygger på tillit och där medborgarnas behov tillgodoses. Detta är viktigare än att värna stora vinster för välfärdskoncernerna, skriver Ilmar Reepalu, regeringens särskilda utredare.
Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.