Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Nu vill vi ha vitare leenden

Den som vill bleka tänderna gör klokast i att gå till en tandläkare. Att göra det hemma på egen hand kan vara riskabelt och leda till mer skada än nytta.
Den som vill bleka tänderna gör klokast i att gå till en tandläkare. Att göra det hemma på egen hand kan vara riskabelt och leda till mer skada än nytta. Foto: Alamy
Tandblekning har blivit allt vanligare. Inte enbart Hollywood-stjärnor vill ha ett vitare leende. Nu har även gemene man och kvinna börjat se över sitt utseende. Din Ekonomi har studerat vilka olika metoder som finns.

Att bleka tänderna har blivit en trend – och det kan kosta alltifrån någon hundralapp till tusentals kronor.

Även Folktandvården utför nuförtiden blekningar och tog emot 50 procent fler patienter förra året jämfört med 2007 i Storstockholm.

– Det är mest kvinnor som kommer hit, men vi har även en hel del manliga patienter. Det handlar om nya ideal, säger Katarina Lundell, tandläkare på Folktandvårdens huvudkontor i Stockholm.

På marknaden finns i dag flera metoder och den största skillnaden är om behandlingen utförs hemma eller på en klinik.

Enligt Kerstin Wennerholm–Björck, övertandläkare vid Institutionen för odontologi på Göteborgs universitet, är hemmablekning genom tandläkaren det allra skonsammaste sättet.

– Användningen är individuell. Generellt är det två timmar på kvällen, en till två veckor – eventuellt längre. Det beror på vad man vill uppnå – man får inte hålla på för länge.

Även på internet säljs skenor med blekgel, men dessa avråder hon bestämt ifrån att köpa eftersom de kan göra mer skada än nytta. När man köper behandlingen genom tandläkaren ingår en noggrann undersökning och patienten får sedan en formgjuten skena med blekgel.

– Det viktigaste är att man gör en ordentlig undersökning, så att man inte har dåliga fyllningar, erosionsskador, sprickor och så vidare. Annars är det risk att man kan få isningar i tänderna, säger Kerstin Wennerholm–Björck.

Vilka fler behandlingar finns?

– Sedan finns det även behandlingar med ljus, vilket sker genom högre koncentrationer. Resultatet blir snabbare, men jag gissar att det finns en viss risk att man kan bli vitare än man tänkt sig, säger Wennerholm–Björck.

Risk att tänderna blir för vita

Hemmablekning utan tandläkare

Så funkar det: Blekgel placeras i en tandskena. Produkterna kan köpas på internet och utan hjälp från tandläkaren.

Pris: 250 kronor och uppåt.

Expertens kommentar: Billigt men riskfyllt och därmed inte något som rekommenderas.

Hemmablekning med tandläkare

Så funkar det: Formgjuten skena från tandläkaren som används cirka två timmar per kväll, i en till två veckor. En undersökning sker före blekningen.

Pris: Cirka 1.000–3.000 kronor.

Expertens kommentar: Bästa och mest prisvärda metoden.

Professionell blekning

Så funkar det: Tandläkaren smörjer gel på tänderna och aktiverar sedan laserljus, uv-ljus (zoom) eller plasmaljus.

Pris: Cirka 3.000–5.000 kronor.

Expertens kommentar: Snabbt och effektivt, men oftast dyrast. Högre koncentrationer ger en viss risk för att tänderna kan bli för vita.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.