Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Ny aktör låter dig beställa begravningen på nätet

Lönsamheten viker i begravningsbranschen.
Lönsamheten viker i begravningsbranschen.

Färre avlider och begravningsbranschen går på knäna. Nu lanseras en begravningsbyrå på nätet. Samtidigt gör de traditionella begravningsbyråerna en storsatsning på sina hemsidor.

Antalet som dör i Sverige minskar för varje år. Samtidigt blir antalet begravningsbyråer allt fler. Många har svårt med lönsamheten. I dag finns mer än 700 byråer i Sverige och cirka tio kommer till varje år.

Enligt en kartläggning som kreditupplysningsföretaget Upplysningscentralen, UC, gjort gick var sjätte aktiebolag i begravningsbranschen med förlust förra året.

– Det går inte att tjäna mycket i den här branschen längre, säger Roland Sigbladh, marknadschef på UC.

På Sveriges begravningsbyråers förbund, SBF, som omfattar cirka 56 procent av landets begravningsbyråer, har man länge vetat om att dödstalen skulle gå ned. Däremot har man inte varit förberedda på att så många fler aktörer skulle ge sig in i begravningsbranschen.

– Det är en ekvation som inte går ihop. Vi tror att det kommer att leda till att flera byråer går ihop i framtiden, säger SBF:s vd Ulf Lernéus.

Nu utökas branschen med en ny aktör med ett uttalat syfte att pressa kostnaderna för traditionella begravningar ytterligare. Lavendla är en begravningsbyrå på nätet. Där kan anhöriga till den som avlidit gå in och planera begravningen och snabbt få en bild av hur mycket det kostar.

Till att börja med etablerar Lavendla sig i Stockholms och Skåne län. Ambitionen är att utöka med Göteborg och Jönköping inom en snar framtid.

Baspriset för en begravning ligger på 7.900 kronor inklusive en enkel kista. Men då ingår varken dödsannons, blommor, eller minnesstund. Hos de traditionella begravningsbyråerna kostar en begravning nästan 30.000 kronor i snitt.

– Med ett mer kostnadseffektivt arbetssätt vill vi erbjuda begravningar till en lägre kostnad. Det handlar bland annat om att vi har låga fasta kostnader för lokaler och inte har några egna begravningsbilar, säger Jakob Nordström, grundare av Lavendla.

Men det är inte bara priset som är avgörande. Tanken är också att det ska vara enkelt att planera begravningen, Det ska kunna ske hemifrån via datorn. Totalpriset ändras automatiskt för varje tillägg som kunden gör. Det kan handla om dödsannons, blomsterarrangemang eller dyrare kista eller urna.

Men är det inte just i samband med dödsfall som man verkligen kan behöva sitta ned med en människa och prata?

– Vi är inte en bättre lösning för alla, men vi erbjuder ett digitalt alternativ. Vi har öppet dygnet runt och man behöver inte boka tid. Släktingar utspridda i landet kan delta i planeringen, menar Jakob Nordström.

Han anser att begravningsbranschen har avstannat i utvecklingen och att stora aktörer sätter spelreglerna. Transparensen är låg, vilket gör det svårt att jämföra olika byråer, enligt Jakob Nordström.

Ulf Lernéus på Sveriges begravningsbyråers förbund håller med om att det varit svårt att jämföra begravningsbyråernas utbud och priser.

– Vi har nu gjort en total omvandling av våra begravningsbyråers hemsidor. Från och med första kvartalet 2015 ska man kunna välja hur man vill ha begravningen och få reda på vad det kostar på samtliga våra byråers hemsidor, säger Ulf Lernéus.

De låga dödstalen just nu kommer att hålla i sig ytterligare ett antal år. Det beror framför allt på att barnkullarna i slutet av 20-talet och början av 30-talet var ovanligt små. Men därefter kommer en ljusning, ur begravningsbyråernas perspektiv.

Då kommer de stora kullarna födda på 40-talet.

Läs mer: Så mycket kan en begravning kosta

Fakta.Så mycket kostar begravningen

Snittpris 2013: 27 908 kronor

Procentfördelning av kostnader:

Kista: 22,15 procent

Urna: 3,79 procent

Byråns tjänster (representant vid begravningen, minnespärm, kistläggning): 9,65 procent

Arvode: 16,02 procent

Begravningsbil: 8,15 procent

Förmedlade tjänster (dödsannons, blommor förtäring, sång och musik): 40,24 procent

Ingår ej: Gravsten, 13 000 kronor i snitt. Bouppteckning, 5 500 kronor i snitt

Källa: Sveriges begravningsbyråers förbund

Fakta.Begravningsbranschen i Sverige

Antal byråer: Över 700

Omsättning 2013: 2,1 miljarder kronor

Genomsnittsintäkt för en avliden: 20 943 kronor

Antal anställda: 1 489

Störst i branschen: Fonus. Marknadsandel 30 procent.

Antal avlidna 2013: 90 402

Källa: Upplysningscentralen

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.