Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-14 16:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/ny-effektivare-arbetsloshetsforsakring-presenteras/

Ekonomi

Så föreslås nya a-kassan bli: ”Kommer underlätta för alla”

27:23. Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark höll pressträff med anledning av överlämnandet av utredningen om en ny arbetslöshetsförsäkring för fler, grundad på inkomster.

Under tisdagen presenterades ett nytt förslag på hur fler ska få tillgång till a-kassan. I framtiden är tanken att den inkomst som rapporteras in av arbetsgivare varje månad kommer ligga till grund för ersättningen.

– Det gör det enklare för människor med otrygga anställningar, flera arbetsgivare eller jobb i gigekonomin, säger utredaren Maria Hemström Hemmingsson. 

Jakten på arbetsgivarintyg för att bevisa sin rätt till a-kassa kan vara över. I regeringens nya förslag om en mer effektivare arbetslöshetsförsäkring är idén att ersättningen i framtiden ska baserats på den inkomst som arbetsgivare rapporterar in varje månad. Inte på arbetad tid som gäller i dag. Det innebär att människor med otrygga anställningar, fler arbetsgivare eller för de som jobbar i gigekonomin inte längre ska behöva bevisa hur mycket de jobbat, menar utredaren.

– I framtiden kan a-kassan gå in direkt och se vilka inkomster du haft och vilken ersättning du har rätt till. Det kommer underlätta för individen, för arbetsgivarna och de som kommer administrera försäkringen, vilket kommer leda till kortare handläggningstider, säger Maria Hemström Hemmingsson. 

Regeringens särskilda utredare Maria Hemström Hemmingsson och arbetsmarknadsminister Eva Nordmark under pressträffen.
Regeringens särskilda utredare Maria Hemström Hemmingsson och arbetsmarknadsminister Eva Nordmark under pressträffen. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Den som har en årsinkomst på 120.000 kronor och tjänat minst 10.000 kronor i fyra månader, kvalificerar sig till en ersättning på 80 procent av inkomsten. Taket för inkomstförsäkringen föreslås ligga på 25.000 kronor.

– I dag måste du kunna visa hur du arbetat det senaste året innan du blev arbetslös. När en sån person blir arbetslös behöver de samla in arbetsgivarintyg för att bevisa hur man jobbat vilket inneburit ett extra arbete i sig, säger Maria Hemström Hemmingsson.

Utredningens förutsättningar var att förslagen ska vara kostnadsneutrala för staten. Ersättningen ska i framtiden bygga på hur stor inkomst man haft, hur länge man varit medlem i a-kassan och hur länge personen varit arbetslös. Den med stark förankring på arbetsmarknaden kommer att få som mest 300 dagar med a-kassa, medan den med sämre förankring, som lever på inhopp och vikariat, får 100 dagar.

Enligt det nya förslaget kommer även ersättningen att trappas ned stegvis med tiden.  

LO riktar skarp kritik mot a-kassans nya utformning. Till TT säger LO:s nya ordförande Susanna Gideonsson att förslaget bara kommer gynnar de med höga inkomster och trygga anställningar.

– Det blir en nedåtgående spiral, du får ett a- och ett b-lag på arbetsmarknaden. Då går vi mer mot den amerikanska modellen, vi behöver göra precis tvärtom, säger Susanna Gideonsson.

Utredningen om en ny form av arbetslöshetsförsäkring startade i februari 2018 och var klar innan pandemin bröt ut. Men Eva Nordmark påpekar att coronavirusets utbrott visat hur viktig en omställning av a-kassan har varit. 

– Vi påminns om hur viktig arbetslöshetsförsäkringen är. När krisen slog till såg vi att de som har rätt till arbetslöshetsförsäkring sjunkit, den har inte varit anpassad till dagens arbetsliv. När arbetsmarknaden utvecklas så måste också trygghetssystemen hänga med, säger hon.

Förändringarna föreslås börja gälla från 1 januari 2023.

Ämnen i artikeln

Eva Nordmark
A-kassan
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt