Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Ny europeisk elmarknad kan ge högre elpris

Foto: TT

På tisdagen kopplas den nordiska elmarknaden ihop med stora delar av den västeuropeiska. Det kan på sikt leda till att svenska konsumenter får högre elpriser.
Priserna på den nordiska elmarknaden sätts på Nord Pool i Oslo och sedan flera år finns även de baltiska staterna med i samarbetet.

I dag växer samarbetet betydligt när prissättningen på elmarknaderna i Tyskland, Benelux-länderna, Frankrike och Storbritannien kopplas samma med den nordiska. Handeln och prissättningen kommer att ske samtidigt och på samma sätt över hela denna enorma marknad.
Tanken är också att kapaciteten i kablarna ska utnyttjas mer effektivt.

– I Norden hanterar man kabelkapaciteten mellan länder och regioner samtidigt som man sätter priserna. Så har det inte varit till exempel mellan kontinenten och Storbritannien tidigare, men det ska ske nu, säger Mikael Lundin, vd för Nord Pool Spot, där priserna för nästa dags el sätts.

– Man kan säga att den modell som vi har haft i Norden blir nu modellen för hela Västeuropa, tillägger han.

Vad betyder det för konsumenterna?

– Det beror på var du bor. Men för alla konsumenter leder det till en effektivare elmarknad. Vi kan utnyttja kabelkapaciteten på ett mer effektivt sätt.

– Det kommer att bli en utjämning av priserna, även om alla inte får samma pris. Det finns ju fortfarande falskhalsar mellan länder och regioner.

Men betyder inte det att den som i dag har lågt pris kan få ett högre om prisskillnaderna minskar?

– Ja, en utjämning kan gå i båda riktningar, både billigare och dyrare, säger Lundin.
Sverige och Norden har relativt billig el och därför kan en utjämning av priserna leda till högre priser här. Men Marie Sunér Fleming, ansvarig för Energi och Klimatfrågor på Svenskt Näringsliv är inte särskilt orolig. Det finns fortfarande flaskhalsar i produktion och i synnerhet överföringen av el som gör att prisskillnaderna under överskådlig tid kommer att bestå, tror hon.

– På lång sikt kan det leda till högre priser, men det är inget som kommer att ske på en gång, säger hon.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.