Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Ny Facebook-funktion samlar in användarnas surfvanor

Other: Loic Venance/AFP

Sedan åtminstone måndagen har användare av Facebooks mobilapp för Ios mötts av en ny knapp med namnet ”skydda” och som uppmanar användaren att installera en app.

Appen påstår sig kunna göra användare säkrare när de surfar, men den samlar samtidigt in användarens surfvanor och skickar dessa vidare till Facebook.

Under måndagen kunde tekniksajten Techcrunch berätta att Facebook nu börjat marknadsföra den externa appen Onavo protect i sin mobilapplikation. Användare som använder företagets mobilapplikation möts nu av en ny knapp med namnet ”skydda” i sin navigationsmeny, och som leder användaren till att installera appen i App store.

Onavo protect, skapad av datasäkerhetsföretaget Onavo som Facebook köpte 2013, är en så kallad VPN-tjänst, som i grunden fungerar som en tunnel för internetsurfande. Istället för att direkt koppla upp användaren till en sajt går anslutningen via en tredjepart som krypterar trafiken. VPN-tjänster används ofta i anonymiseringssyfte, då de gör det svårt för internetleverantörer och myndigheter att övervaka en persons surfande. 

Syftet med Onavo protect, som till skillnad från de flesta VPN-tjänster är gratis, är enligt Facebook att hålla användaren säker genom att skydda anslutningen på oskyddade internetnätverk samt hindra användaren från att besöka potentiellt skadliga webbsidor. 

Samtidigt innebär användandet av Onavo protect att användares surfvanor skickas vidare till Facebook.

”Eftersom vi är en del av Facebook använder vi informationen för att förbättra Facebooks tjänster, få insikter i produkterna och tjänsterna människor värderar samt för att bygga bättre upplevelser”, står det i appens beskrivning i App store.

Enligt Techcrunch innebär tjänsten att Facebook kan övervaka användarens aktivitet i alla appar, så att man tidigt kan se vilka appar som ser ut att bli populära och hur dessa används. Detta ska ha varit anledningen till att Facebook kände till att konkurrenten Snapchats användartillväxt börjat stagnera innan företaget själv meddelandet detta.

Tekniksajten Gizmodo är kritisk till Facebooks marknadsföring av Onavo, och uppmanar användare att inte installera appen. Detta då man menar att den innebär att användare ger bort alla sina surfvanor till Facebook. 

Knappen ”skydda” finns tillgänglig för vissa svenska Facebookanvändare, men har officiellt bara lanserats i USA.

”Vi har nyligen låtit människor i USA nå Onavo Protect från Facebook-appen på sina Ios-enheter. Som andra VPN-tjänster fungerar den som en säker anslutning för att skydda människor från potentiellt skadliga sajter. Appen kan komma att samla in din mobiltrafik för att hjälpa oss se vilka taktiker dåliga aktörer använder. Det gör att verktyget kommer fungera bättre och bättre för dig och andra. Vi låter människor känna till detta och andra sätt Onavo använder och analyserar data på före användare laddar ner appen”, skriver Onavos produktchef Erez Naveh i ett mejl till Techcrunch.

DN har sökt Facebook.

Läs mer: Falsk Swedbank-varning sprids på Facebook 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.