Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Ny fond startas till Hans Roslings minne

Foto: Fredrik Funck

En ny fond ska startas i Hans Roslings namn. Den ska göra det möjligt för forskare att komma ut och folkbilda, berättar Roslings son och svärdotter, Ola Rosling och Anna Rosling Rönnlund, för DN.

– Vårt budskap är att det visst går att ersätta Hans, om vi gör det tillsammans, säger Ola Rosling.

I tisdags dog professorn Hans Rosling. Under veckan har tankar och röster lyfts om hur arvet efter den världsberömde professorn ska förvaltas.

Hans Roslings son och svärdotter – Ola Rosling och Anna Rosling Rönnlund – är medgrundare till stiftelsen Gapminder, som förklarar världens utveckling i statistik med hjälp av rörlig grafik och utvecklar utbildningsmaterial för att föra informationen vidare. De berättar att den tunga veckan har lysts upp av hur Hans Rosling har porträtterats i medier.

– Det är fruktansvärt fint att läsa vad folk skrivit. För mig känns det jätteviktigt att berätta att det är så vansinnigt tröstande att ta det här vidare. Vi behöver vara många för att ersätta en person som Hans och det är görbart, säger Anna Rosling Rönnlund.

Förutom att fortsätta det folkbildande arbetet med stiftelsen Gapminder så planerar Ola Rosling och Anna Rosling Rönnlund att upprätta en fond i Hans Roslings namn.

– Det vanliga är att få en professur i sitt namn uppkallad på universitet. Men Hans ville att vi skulle hitta ett format där andra akademiker och forskare som har viktig kunskap om världens utveckling - som allmänheten behöver kunna – får möjligheten att lämna universitetet för att folkbilda, säger Ola Roslund.

Det finns ett stort intresse från en rad finansiärer, berättar han, vilket är nödvändigt för att kunna starta fonden.

– Hans har inte varit någon som springer efter pengar, så det finns inget kapital att tala om. Hans föreläsningspengar har gått till Gapminders verksamhet, så det finns ingen fantastisk pott någonstans som man kan skapa en fond av, säger Ola Roslund.

Hans Roslings familj har också startat en Unicef-insamling till Hans Roslings minne, som redan har fått in en dryg miljon kronor. Både insamlingen och fortbildningsfonden är efter Hans Roslings eget önskemål.

– Nu är det bara action som gäller. Allt hans material är fullt tillgängligt. Han föreläste i stället för att debattera och det tycker jag vi andra ska göra också, säger Ola Rosling.

Och föreläser gör även Ola Rosling och Anna Rosling Rönnlund. De berättar om sitt arbete med att föra kunskapen vidare med det de kallar för ”en faktabaserad världsbild”. I den ingår bland annat att slå hål på tre myter om hur världen ser ut.

– Vanföreställningen att världen är tvådelad, att det finns rika och fattiga länder, idén att världen blir sämre – många saker blir bättre. Det tredje är att världens befolkning bara ökar och ökar och ingenting görs åt det. Men så är det inte – antalet födslar på den här planeten har slutat öka, säger Ola Rosling.

Att förvalta Hans Roslings arv handlar främst om att föra vidare kunskapen, berättar Ola Rosling och Anna Rosling Rönnlund. Stiftelsen Gapminder har i flera år arbetat tillsammans med lärare och ska snart lansera en kunskapscertifiering.

– Där vi har tagit fram 12 grundfakta om världen som i princip ingen kan men som alla borde kunna. Vi försöker korrigera de basala felen. Vi ger bort det här materialet gratis och ger det till andra som vill vara pedagoger och föra kunskapen vidare, säger Ola Rosling.

Lärare hör ofta av sig till Anna Rosling Rönnlund och Ola Rosling och berättar om hur elever blivit engagerade av undervisningsmaterialet. Och paret uppmuntrar till att föreläsa – och att låta faktan vara lustfylld.

– Folk tror att det är Hans Roslings fantastiska förmåga som krävs för att väcka nyfikenheten, men det är inte så svårt, för faktan i sig är så förvånade, säger Anna Rosling Rönnlund.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.