Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Ny hälsotrend på kontoret —jogga när du jobbar

Robert Sondell på Örnsköldsviks kommun är en av medarbetarna som gillar att använda löpbandet när han arbetar.
Robert Sondell på Örnsköldsviks kommun är en av medarbetarna som gillar att använda löpbandet när han arbetar. Foto: P-O Sedin

Att stå upp och arbeta vid skrivbordet är bra för hälsan. Nu kommer nästa trend: Gå eller spring och jobba. I Örnsköldsviks kommun pågår ett unikt forskningsprojekt som ska få medarbetare att röra sig mer på jobbet — med löpband.

– Det finns väldigt lite forskning i dag kring aktivitetsbaserat arbetssätt och tillsammans med Umeå universitet tittar vi bland annat på hur rörelse påverkar hälsan, säger Johanna Näslund, personaldirektör på Örnsköldsviks kommun.

Det var i samband med en flytt till nya lokaler i våras som kommunen införde det aktivitetsbaserade arbetssättet. Det innebär att personalen inte har någon fast arbetsplats utan väljer utifrån behov var man ska vara under arbetsdagen och om man vill stå, sitta, gå eller till och med springa. De har tillgång till pilatesbollar och löpband vid höj- och sänkbara skrivbord där de kan koppla in sina bärbara datorer.

Totalt finns det 16 löpband utplacerade i lokalerna. De anställda väljer själv vilket tempo de ska ha, från en lugn promenad till löpning.

– I början tyckte jag att det var lite svårt och man kan bli yr eller lätt illamående men sedan vänjer sig kroppen. Det beror också på vad man gör vid bandet, att läsa är lättare än att skriva på datorn samtidigt som man går, säger Gunilla Edman, hälsoutvecklare på kommunen.


Foto: Fredrik Sandberg

Kommunen har ingen statistik över hur många av medarbetarna som använder banden, men hos vissa är det väldigt populärt, medan andra upplever det mer som en utmaning.

– I början fanns det en viss tveksamhet men nu vågar fler prova, och pilatesbollarna finns överallt och är bara att ta och styra in under rumpan, säger Gunilla Edman.

Forskningsprojektet ska pågå i 1,5 år. Två olika grupper av kommunens anställda kommer att jämföras med varandra: 150 som arbetar i en traditionell kontorsmiljö och de 180 anställda i de nya lokalerna. Genom enkäter och intervjuer analyseras bland annat den upplevda arbetsmiljön och hälsan innan och efter flytten.

– Jag och många arbetskamrater har sagt att det har blivit bättre än vi hade förväntat oss. Även om det är lätt att man gör som man är van vid tidigare möjliggör vår arbetsmiljö hälsofrämjande vanor, säger Gunilla Edman.

Men det finns även vissa nackdelar, till exempel att det kan vara svårt att få en arbetsplats för de som kommer sent till jobbet, att den sociala samvaron försämrats och brist på konferensrum.

Fördjupning.Hälsa

  • Så mycket bör du röra på dig. Läs de internationella riktlinjerna för fysisk aktivitet. Folkhälsomyndighetens hemsida
  • Stressa ner på jobbet. Här är några enkla övningar. Läs artikeln
  • ”Ergonomi viktigare än träning”. Det tror sjukgymnasten Mats Jonsson som dagligen behandlar patienter med nack- och ryggbesvär. Läs artikel

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.