Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

”Ny historisk läcka” offentliggörs i kväll

Paradisön Bermuda.
Paradisön Bermuda. Other: IBL

”En ny historisk läcka” ska offentliggöras på söndagskvällen. Publiceringen görs av ICIJ, det internationella nätverket för grävande journalister, i samarbete med redaktioner över hela världen.

”Spåren leder till Sveriges näringslivstoppar, och politiker på allra högsta internationella nivå” uppger SVT:s Uppdrag granskning som jämför läckan med Panamadokumenten.

Offshorebolaget Appleby har sitt huvudkontor på Bermuda och filialer på i stort sett alla skatteparadisöar.

Appleby bekräftade tidigare i år att det blivit hackat och att en mängd data rörande bolagets och dess kunders affärer kommit på avvägar.

Läckan inträffade 2016 och materialet förfogas nu över av ICIJ, det internationella nätverket för grävande journalister, som söndagen genomför en koordinerad publicering genom partners världen över. I Sverige är det Uppdrag granskning och nyhetsbyrån TT som varit med och granskat dokumenten.

Appleby bekräftade också att man fått frågor om materialet från ICIJ, som stod bakom avslöjandet av de så kallade Panama-papperen, efter en liknande dataläcka från juristbyrån Mossack-Fonseca som offentliggjordes våren 2016.

Appleby skriver i en kommentar till ICIJ:s frågor att man tillbakavisar alla anklagelser om att ha begått lagbrott.

”Appleby har noggrant och kraftfullt undersökt påståendena och vi är nöjda med att det inte finns några bevis på förseelser, vare sig från vår del eller våra kunders sida.”

Samtidigt skriver företaget ”att man inte är ofelbar”.

”Vi tolererar inte lagbrott. Det är sant att vi inte är ofelbara. Där vi finner att misstag begåtts agerar vi snabbt för att rätta till saker och underrättar berörda myndigheter”.

Appleby hävdar att ICIJ:s ”påståenden om förseelser är grundlösa och baserar sig på okunskap om legitima och lagliga strukturer som används i offshore-sektorn”.

På söndagskvällen ska delar av läckan nå offentlighetens ljus och publiceras av ICIJ i samband med redaktioner världen över.

Enligt Uppdrag granskning, som sänder extra på söndagskvällen, innehåller läckan ännu fler dokument än Panamafallet och leder till svenska näringslivstoppar och politiker på ”allra högsta internationella nivå”.

Panamadokumenten

Den 3 april 2016 offentliggjordes omkring 11,5 miljoner dokument som året före läckts till den tyska tidningen Süddeutsche Zeitung. Omfattningen av läckan gjorde att tidningen delade med sig av dokumenten till en grupp kallad International consortium of investigative journalists (ICIJ).
 
Dokumenten kom från den panamanska advokatbyrån Mossack Fonseca och innehöll uppgifter om brevlådeföretag med ägare i fler än 20 länder och territorier.
 
Av dokumenten framgick att flera statsöverhuvuden, regeringstjänstemän och kända personer utnyttjade dessa företag för att bland annat undkomma skatt och dölja sina tillgångar i skatteparadis.
 
Närmare 500 svenskar fanns med i dokumenten och fyra svenska storbanker, Nordea, Swedbank, Handelsbanken och SEB blev föremål för utredning av amerikanska myndigheter.
 
Bakom söndagens avslöjanden står även denna gång ICIJ där den svenska nyhetsbyrån Tidningarnas Telegrambyrå och SVT:s Uppdrag Granskning ingår.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.