Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Ny lag ska stoppa AP-fondernas kärnvapeninnehav

En militärparad i Indien. Arkivbild.
En militärparad i Indien. Arkivbild. Foto: Press Trust of India/AP

Ett nytt lagförslag kommer att göra det svårare för AP-fonderna att placera i bolag kopplade till kärnvapen, enligt finansmarknadsminister Per Bolund. Den nya lagen bör leda till att AP-fonderna minskar sina placeringar i kärnvapenbolag, hävdar Bolund.

Trots regeringens uttalade motstånd mot kärnvapen investerar de statliga AP-fonderna för miljardbelopp i bolag med koppling till kärnvapen, kunde DN avslöja i söndags. Totalt är 6,2 miljarder av svenskarnas pensionspengar placerade i den typen av bolag, enligt de senaste offentliga uppgifterna. 

Utgångspunkten för AP-fondernas placeringar är att de måste följa de internationella konventioner som Sverige har skrivit under. Vad gäller kärnvapen har Sverige skrivit under FN:s icke-spridningsavtal. Det har även kärnvapenländerna Frankrike, USA, Kina, Ryssland och Storbritannien gjort. Icke-spridningsavtalet förbjuder inte kärnvapen men manar kärnvapenstaterna att nedrusta.

AP-fonden har tolkat det som att det går att investera i bolag med koppling till kärnvapen från länder som har skrivit under avtalet. DN kunde dock avslöja att Första och Andra AP-fonden även investerat i indiska Tata Power, som utvecklar huvudkomponenter för avfyrningssystem som används i Indiens kärnvapenarsenal. Indien har inte skrivit under icke-spridningsavtalet.

Per Bolund vill inte gå in på placeringen i Tata Power specifikt. Men han räknar med att AP-fondernas placeringar i bolag med kopplingar till kärnvapenbolag minskar totalt sett framöver. Anledningen är det lagförslag om nya regler för Första till Fjärde AP-fonden som regeringen planerar att lägga fram innan mandatperioden är över. 

– Där skriver vi tydligt att regeringen arbetar för en eliminering av alla kärnvapen. Så det handlar inte bara om icke-spridningsavtalet. Den här förändringen bör få återverkningar på Första till Fjärde AP-fondernas investeringsbeslut, säger Per Bolund.

Han understryker att regeringen inte kan lagstifta om varje enskilt innehav.

– Men så här tydligt har vi inte uttryckt oss förut, så det är en tydlig skärpning av kraven.

Den nya lagen kommer enligt Per Bolund tvinga AP-fonderna att se över sina kriterier vad gäller investeringar kopplade till kärnvapen.

– Vi skriver tydligt att Sverige verkar för att vi ska eliminera alla kärnvapen och att det också gäller AP-fondernas verksamhet. Det är en så tydlig hänvisning att det kräver att AP-fonderna funderar ytterligare ett varv. 

Så du räknar med att AP-fonderna kommer att minska sina innehav i kärnvapen med de nya reglerna?

– Ja, eftersom vi nu skriver att vi verkar för en eliminering av kärnvapen och att det bör få återverkningar för AP-fondernas investeringsbeslut så räknar vi med att de anpassar sig till den hållningen, absolut. 

Enligt Per Bolund finns en bred politisk uppslutning kring lagförslaget.

DN söker AP-fondernas Etikråd för en kommentar angående de nya reglerna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.