Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Ny metod ska stoppa köttfiffel

Nu ska allt kött gå att spåra.
Nu ska allt kött gå att spåra. Foto: Claudio Bresciani / TT

Nu ska allt kött gå att spåra. Till sommaren införs en ny metod som är tänkt att avslöja fiffel med ursprungsmärkningen. Dessutom ska branschen kontrollera sig själv ännu hårdare.

Efter den senaste köttskandalen tar branschorganisationen Svenska köttföretagen krafttag för att komma till rätta med fusket. En helt ny metod som ska avslöja fusk med ursprungsmärkningen införs till sommaren, enligt tidningen ATL.

Sedan ett år tillbaka bedrivs en stor pilotstudie i samarbete med Eurofins, en av världens största laboratoriegrupper.

– Vi räknar med att vara klara till sommaren. Metoden innebär att det kommer att tas prover på kött ute i butikerna. Proverna skickas sedan till laboratorium för analys. På det här sättet kommer vi med mycket hög tillförlitlighet att kunna särskilja svenskt och utländskt kött, säger Hans Agné, vd för Svenska köttföretagen, till ATL.

– Vår ambition är att bygga upp en databas som fler aktörer på sikt ska kunna använda sig av, exempelvis Jordbruksverket, Livsmedelsverket, handeln och olika organisationer. Vi vill visa att vi tar det här på allvar. Konsumenterna ska kunna lita på att de får det kött de betalar för.

Svenska köttföretagen tycker att det är viktigt att myndigheterna omgående utreder de misstänkta fallen av köttfusk och att eventuellt fusk leder till rättsliga åtgärder. ”Skulle det handla om fusk, vilket utredningen får utvisa, så drabbar det inte bara de berörda företagen – det drabbar också förtroendet för hela köttbranschen”, skriver branschorganisationen i ett pressmeddelande.

Branschorganisationen för svenska företag med verksamhet inom slakt, styckning och charktillverkning, Kött- och charkföretagen har runt 110 medlemsföretag som tillsammans omsätter omkring 30 miljarder kronor. 2013 införde organisationen en uppförandekod, som baseras på gällande lagstiftning och har kompletterats med tillägg för att återupprätta förtroendet för livsmedelsbranschen. De medlemsföretag som inte följer uppförandekoden kan bli uteslutna.

Det nya misstänkta köttfusket har aktualiserat organisationens fortsatta arbete med koden, skriver ATL.

– Nu handlar det om uppföljning och stickprovskontroller. Medlemmarna ska med viss frekvens få besök av en extern part som går igenom verksamheten utifrån en checklista. Det bör komma i gång under 2016, säger Magnus Därth, vd för Kött- och charkföretagen, till tidningen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.