Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Ny miljardförlust för statliga Vattenfall

Foto: TT

Nedskrivningar och låga elpriser är förklaringen till att statliga Vattenfall redovisar en förlust på nästan 20 miljarder kronor för 2015.

Det var i somras som Vattenfall tvingades till ytterligare nedskrivningar i mångmiljardklassen, i synnerhet vad gällde den tyska brunkolsverksamheten. Denna är nu till salu.

Det underliggande rörelseresultatet, resultatet innan bland annat nedskrivningar på nästan 38 miljarder kronor, var 20,5 miljarder kronor. Men efter nedskrivningar slutade resultatet efter skatt på en förlust på 19,8 miljarder kronor.

Omsättningen sjönk från 166 miljarder kronor till 164,5 miljarder.

I sin kommentar skriver koncernchefen Magnus Hall att effektskatten på kärnkraft tillsammans med de låga elpriserna ”gör att svensk kärnkraft befinner sig i en kritisk situation”. Vattenfall har, som en följd, beslutat att stänga två reaktorer, Ringhals 1 och 2, i förtid.

Men Hall anser även att vattenkraften drabbas hårt av de låga priserna ”och en mycket hög skatt”.

Styrelsen föreslår att ägaren, staten, blir utan utdelning även detta år.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.