Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-10-01 17:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/ny-miljoskatt-pa-plastpasar-paverkar-bade-fabriker-och-kunder/

EKONOMI

Ny miljöskatt på plastpåsar påverkar både fabriker och kunder

Kassarna består till 80 procent av återvunnen plast. Den nya plastskatten gör dem ändå dubbelt så dyra. Veronica Wilke har vikarierat och arbetat extra på Bengt Lundin AB. Nu får hon leta efter annat arbete.
Foto: Börge Nilsson

Första maj får du betala mer för plastkassen du bär hem från butiken. En ny miljöskatt har tvingat landets största tillverkare att varsla om uppsägning, medan konkurrenten som gör papperskassar nyanställer.

Men för klimatet är skatten meningslös, enligt forskare. En papperskasse behöver inte vara klimatsmartare än en plastkasse av återvunnen plast.

DIGITAL PRENUMERATION

Läs för endast 25 kr/mån.

Du får alla artiklar för endast 25 kr/mån i ett helt år, därefter ordinarie pris 149 kr/mån. Du får e-DN de första 30 dagarna. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

  • DN.Prio

    Dagligt nyhetsbrev med handplockad läsning

  • DN.se

    Obegränsad tillgång till alla artiklar på DN.se

  • e-DN

    Tidningen i digital version (Ingår första 30 dagarna)

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.