Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-17 00:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/ny-motor-utan-sallsynta-metaller/

Ekonomi

Ny motor utan sällsynta metaller

En Hondabil visas upp.
En Hondabil visas upp. Foto: imago/Xinhua

Den japanska biljätten Honda har varit med och utvecklat världens första motor för hybridbilar, som inte använder sig av tunga, sällsynta jordartsmetaller, uppger företaget.

TT Text

Genombrotten minskar beroendet av de råvaror, som exempelvis dysprosium och terbium, som i stort kontrolleras av Kina.

När Japan och Kina var inblandade i ett bråk om territorium 2010 införde Kina ett temporärt exportstopp på metallerna, vilket stressat biltillverkare att försöka hitta alternativ.

Den nya tekniken kommer att användas i Hondas Freed som släpps i höst, och kommer att kräva neodym. Men just den sällsynta jordartsmetallen förekommer, förutom i Kina, även i Nordamerika och Australien.

Ämnen i artikeln

Honda
Kina
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt