Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-01 15:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/ny-prislapp-pa-hoghastighetsjarnvagen-295-miljarder/

EKONOMI

Ny prislapp på höghastighetsjärnvägen: 295 miljarder – MP svarar med egen önskelista

Så här tänker sig byggkoncernen Skanska att höghastighetsjärnvägar byggda på så kallade landbroar skulle kunna se ut. Trafikverket nämner i en ny rapport metodens för- och nackdelar men tar inte ställning.
Foto: Skanska Sverige AB

I en ny rapport bedömer Trafikverket att prislappen för höghastighetsjärnvägar av den modell regeringen hittills efterfrågat stiger med 50 miljarder till 295 miljarder.

Men inget av de nya ”lågprisalternativ” för 205 miljarder som man presenterar bedömer Trafikverket löser problemen.

Samtidigt lägger Miljöpartiet ett eget förslag där de som första parti uttalar sig positivt om att bygga spåren på så kallade landbroar i luften.

DIGITAL PRENUMERATION

Missa inte!

Läs DN gratis fram till mars 2023.

Alla artiklar gratis fram till 28 februari 2023, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.