Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-17 19:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/ny-rapport-100000-kommer-saknas-pa-arbetsmarknaden-om-fem-ar/

Ekonomi

Ny rapport: 100.000 kommer saknas på arbetsmarknaden om fem år

Foto: Isabell Höjman/TT

År 2024 kommer 100.000 personer med rätt kompetens saknas på arbetsmarknaden. Störst brist blir det att bli inom hälso- och sjukvården, it och data samt pedagogiskt arbete. 

– Konsekvenserna blir att vi riskerar att sänka kvalitén, säger Annelie Almérus, analytiker på Arbetsförmedlingen. 

Rätta artikel

Arbetsförmedlingen presenterade under torsdagen rapporten ”Var finns jobben 2019?”. Den svarar bland annat på frågor om vilka yrkesgrupper det kommer saknas rätt kompetens inom om fem år men också om vad konsekvenserna blir om man inte vänder utvecklingen. 

Undersökningen bygger framför allt på 14.000 intervjuer med arbetsgivare. Med de svaren har man tillsammans med ett bristindex kunnat räkna ut hur många som kommer att saknas. 

– Utvecklingen har vi sett under en lång period, det som är nytt är att vi nu faktiskt kan se hur många som kommer saknas. Bara inom vården är det 34.000 personer, säger Annelie Almérus, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingens analysavdelning.

Hon betonar att det inte är arbetskraft som kommer saknas utan rätt kompetens inom yrkesområden där det redan i dag är stor brist. Till den gruppen kan barnmorskor, socialsekreterare, elektriker och betongarbetare räknas. Jobb där chanserna är betydligt mindre är till exempel banktjänstemän, fastighetsmäklare, journalister och butikssäljare. 

– Många jobb som finns dag kommer att kunna ersättas i takt med den digitala och tekniska utvecklingen. Inom andra yrken handlar det om att det inte finns någon specifik utbildning vilket kan göra att jobben blir attraktiva för många. 

Läs mer: Facken vid Arbetsförmedlingen kräver nya besked av regeringen 

Att det saknas kompetens inom hälso- och sjukvård samt inom skola beror på befolkningsutvecklingen. Om fem år kommer vi ha väldigt många fler äldre och yngre vilket gör att behovet inom de områdena blir ännu större. 

– Sen är det olika i olika yrken men en av orsakerna till att det saknas inom vissa yrkesgrupper beror på att det varit för få platser till utbildningarna. Det kan också vara att för få har valt en utbildning vilket medfört att den lagts ned.

Vad måste göras för att vända utvecklingen? 

– Utbildningen har en viktig roll för att kunna matcha arbetsmarknadens behov. Där måste studie- och yrkesvägledningen få mer plats för att kunna vägleda till yrken där bristerna är stor. Även arbetsgivare har ett ansvar att göra bristyrkena attraktiva.

Konsekvenserna om man inte lyckas locka arbetskraft med rätt kompetens kommer få allvarliga konsekvenser menar Annelie Almérus. Inom den offentliga sektorn riskeras kvalitén på välfärdstjänsterna att sänkas medan det inom privat sektor saknas arbetskraft till byggandet av nya bostäder. 

Andra lösningar som Arbetsförmedlingen presenterar handlar om högskoleutbildning mot tydliga målyrken och vuxenutbildningar som en konsekvens av att allt fler i framtiden kommer att behöva fortlära och även omskola sig. 

– Man ska titta på våra prognoser och se var jobben men det är givetvis viktigt att väljer ett yrke där man kommer trivas. Väljer man ett yrke där godchanserna är betydligt sämre gäller det att vara förberedd på det för det kommer att vara tuffare.

Läs mer: Emotionell koppling till materialen ska locka kvinnor till byggjobb