Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-02 01:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/ny-regel-ska-underlatta-omstallning-efter-coronakrisen/

Ekonomi

Ny regel ska underlätta omställning efter coronakrisen

Utbildningsminister Anna Ekström.
Utbildningsminister Anna Ekström. Foto: Eva Tedesjö

Regeringen vill att även privata aktörer ska kunna köpa så kallad uppdragsutbildning från yrkeshögskolor. 

Det ska underlätta för den kompetensutveckling som kan behövas i samband med korttidsarbete i coronakrisens spår.

När företag eller myndigheter köper skräddarsydd utbildning för sin personal från högskolor och universitet, kallas det för uppdragsutbildning. Uppdragsutbildning används just för kompetensutveckling av personalen. 

Men endast offentliga beställare får köpa uppdragsutbildning från yrkeshögskolor om utbildningen är avsedd för andra än den egna personalen. 

Den regeln har regeringen bestämt ska ändras genom en förordning. Även privata aktörer, som omställningsorganisationer, fackföreningar och företag ska kunna köpa uppdragsutbildning från yrkeshögskolor av arbetsmarknadsskäl.

Regeringen motiverar beslutet med det försämrade läget på arbetsmarknaden på grund av coronakrisen och att den vill göra yrkeshögskolan mer flexibel och anpassad till arbetslivets villkor.

– Goda möjligheter till utbildning och omställning är extra viktiga nu under coronakrisen. Regeringens förhoppning är att uppdragsutbildning inom yrkeshögskolan ska kunna möta behov av kompetensutveckling i samband med korttidsarbete och vid omställning, säger utbildningsminister Anna Ekström i en skriftlig kommentar.

Anordnare av uppdragsutbildningar är samma som har fått godkännande av Myndigheten för yrkeshögskolan att bedriva vissa utbildningar. 

Beställaren måste betala hela kostnaden och inga medel från statsbidrag får användas. 

Den nya förordningen ska träda i kraft den 15 juni.

Motsvarande förändring gjordes 2017 när det gäller universitets- och högskoleutbildning som uppdragsutbildning.

Läs mer: Regeringen föreslår tillfälligt höjt bostadsbidrag till barnfamiljer