Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-23 04:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/ny-satsning-ska-ge-fler-jobb-inom-grona-naringar/

Ekonomi

Ny satsning ska ge fler jobb inom gröna näringar

Foto: Ingvar Andersson

Sveriges inhemska matproduktion ska öka – men bristen på arbetskraft är ett hinder. Nu ska ett nytt projekt locka fler till att utbilda sig inom de gröna näringarna.

Naturbruk handlar om att arbeta nära naturen, ofta med händerna och kroppen. Det är yrken inom jord- och skogsbruket, trädgård och parkanläggning. Det är ofta tidiga morgnar och kan vara tufft fysiskt. Men en stor del av lantbruket är även datoriserat och tekniskt avancerat.

I dag råder det brist på utbildad arbetskraft inom de gröna näringarna. För att klara den viktiga livsmedelsproduktionen är Sverige beroende av utländsk arbetskraft, särskilt för korta säsonger på några veckor eller månader när det ska sås och plockas.

– Vi på gårdarna kan inte ha heltidsanställda men kunna erbjuda jobb några månader om året. Hela Europas livsmedelsförsörjning bygger på att folk åker runt till olika länder för att skörda, säger Marcus Söderlind, trädgårdsodlare och ordförande för LRF trädgård.

Under pandemin har sårbarheten inom branschen blivit mer påtaglig i och med de olika restriktionerna som råder vid inresa från andra länder. Annat som påverkar är ändrade skatteregler, där vissa från utlandet riskerar att dubbelbeskattas, och kronans värde.

– Det har blivit svårare att få tag på arbetskraft jämfört med för 15 år sedan. Arbetskraften inom Europa är en fri marknad. Upplever man att man inte tjänar tillräckligt i ett land åker man till nästa, säger Marcus Söderlind.

För att stärka den inhemska produktionen inom livsmedelsproduktionen har LRF och Arbetsförmedlingen startat ett gemensamt projekt. Syftet är att att säkra kompetensförsörjning och kartlägga utbildningsbehov.

Arbetskraftsbristen är störst inom plockning, skörd och plantering men det är även svårt att hitta heltidsanställningar för de längre säsongerna samt till andra områden, till exempel inom hela kötthanteringssidan som slaktare, styckare och charkuterister.

– Vi har i princip ingen utbildning till slaktare i Sverige. Det har under en längre tid inte varit lätt att få ungdomar att söka de gymnasieprogrammen och då har man lagt ner dem. Branschen har under flera år fått förlita sig på arbetskraft från EU. Men man behöver personal hela året om nu finns det inte. Det är jätteknepigt, säger Klas Hallberg, projektledare på Arbetsförmedlingen som leder projektet.

Situationen ser likadan ut för djurskötare inom mjölksidan.

– De som går Naturbruksgymnasiet väljer inriktning häst, husdjur och turism. Det är färre som väljer livsmedel och mat och de som gör det har ofta redan en koppling till en gård de ska ta över, säger Klas Hallberg.

För att öka kompetensförsörjningen har Arbetsförmedlingen startat upp arbetsmarknadsutbildningar över hela landet inom bland annat kötthantering. Trots att problemet varit känt länge har man inte uppmärksammat det förrän på senare år på Arbetsförmedlingen. Klas Hallberg menar att det beror på okunskap från deras sida och att företagen inom naturbruket har klarat sig med utländsk arbetskraft.

– Det har gått lite under radarn under flera år och handlar om gamla försyndelser från allas håll. Men nu har vi ett nära samarbete där vi stöttar och hjälper så gott vi kan, säger han.

Klas Hallberg upplever att det finns ett intresse bland arbetslösa att sadla om till ett yrke inom de gröna näringarna och att fältet spänner från mer enkla jobb till de som kräver högskoleutbildning. De kan fånga upp hela kedjan.

Samtidigt handlar det om en långsiktighet, det tar tid att ställa om och utbilda personal. Och här måste kommunerna hjälpa till att skapa rätt förutsättningar.

– Det handlar om att sprida kunskaper till ungdomar som ska välja gymnasieutbildning men även till de som vill byta yrke och då måste det finnas reguljära utbildningar. Det kan inte vara så att Arbetsförmedlingen ska stå för all utbildning. Vi kan lyfta upp behov så det blir synligt för dem som ska starta utbildning och det är regionerna, säger Klas Hallberg.

Läs mer:

8.000 erbjuds jobb inom lantbruket

Susanne Nyström: Grönsaksodlingen är bästa skolan in i arbetslivet

Ämnen i artikeln

LRF
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt