Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Ny skattesmäll för Ekeroth (SD)

Foto: Anders Wiklund/TT

Skatteverket har beslutat att riksdagsledamoten Kent Ekeroth ska betala skatt på drygt 241.000 kronor för donationer till den självutnämnt ”Sverigevänliga” sajten Avpixlat. Myndigheten straffar honom också med skattetillägg för han har lämnat falska uppgifter.

Främlingsfientliga Avpixlat har haft ett bankgironummer till vilket sympatisörer kunnat donera pengar anonymt. Gironumret innehas av Kent Ekeroth och det är kopplat till ett av hans bankkonton. Detta har Ekeroth tidigare fått en skattesmäll för.

Under hösten 2013 bildades i stället den ideella föreningen ”Föreningen för Sverigevänliga intressen” där Avpixlats verksamhet skulle bedrivas och dess donationer bankföras. Men Ekeroth har fortsatt plocka ut pengar utan att skatta för dem, konstaterar Skatteverket.

Totalt noterar myndigheten uttag, betalningar och överföringar på drygt 405.000 kronor utan direkt koppling till Avpixlat. I juli det året försvann exempelvis närmare 130.000 kronor från föreningens konto och två dagar senare betalade Ekeroth in exakt samma belopp på sitt eget skattekonto.

Riksdagsledamoten har kunnat visa underlag för att 105.000 kronor verkligen gått till Avpixlats verksamhet, men de övriga 300.000 har han sagt att han lämnat över kontant till personer som använt dem för Avpixlat och deklararet dem så. ”Detta är ingenting som du har möjlighet kontrollera”, står det i myndighetsbeslutet. Efter avdrag för särskild löneskatt återstår 241.332 kronor som Ekeroth ska beskattas för.

Skatteverket anser att han lämnat ”en oriktig uppgift” när han inte redovisat sina uttagna inkomster och därför ska han betala skattetillägg på 40 procent av den skatt som blir på de 241.332 kronorna. Ekeroth har hävdat han felbedömt skattereglerna och ville därför att skattetillägget skulle sänkas med 90 procent, men sätta ner skattetillägget gör Skatteverket bara vid fel som kan kopplas till hög ålder, dålig hälsa eller allmänt ursäktliga felbedömningar.  

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.